Vildt mange sover skidt: Sådan får du god søvn
40 procent af danskerne sover dårligt om natten, men nu går flere kommuner ind i kampen mod søvnbesvær.
Hvis du sover dårligt om natten, behøver du ikke nødvendigvis betale i dyre domme for at løse problemet. Flere kommuner er nemlig klar med hjælp – kvit og frit. Det fortæller DR P4 Midt & Vest.
Gitte Kirk er én af dem, der via sin kommune – Thisted Kommune – fik mulighed for at komme til søvncoach, da nattesøvnen pludselig blev et problem for hende.
– Jeg havde natarbejde og arbejdede rigtig meget. I januar holdt jeg bare helt op med at sove. Kroppen ville ikke være med mere, fortæller hun til DR P4 Midt & Vest.
Hun følte sig stresset og var sur og vrissen det meste af tiden. Derfor kom hun på søvnkursus tre gange a to timer pr. gang. Hun fik råd og vejledning, lærte afspændingsøvelser og skulle blandt andet føre dagbog over sin nattesøvn. Alt sammen var det med til at gøre en forskel for Gitte Kirk.
– Det har gjort, at jeg har fået rigtig meget ro på mig selv og mine tanker. Jeg har fået mange redskaber til at skabe ro omkring mig, fortæller hun.
Søvnmangel belaster samfundet
Søvnproblemer koster samfundet, især på grund af nedsat arbejdsproduktivitet. Med afsæt i en amerikansk undersøgelse svarer det årligt til 7,8 mistede dage for hver fuldtidsbeskæftigede dansker.
Thisted Kommunes egen undersøgelse viser, at hver tiende voksne i kommunen sover dårligt om natten.
Derfor besluttede man, at søvnvejledning skal være én af de ting, kommunen tilbyder i sin sundhedsvejledning.
– Søvn påvirker en masse andre faktorer. For den enkelte kan det give en bedre livskvalitet og sundhed, og samfundsøkonomisk er det altid godt, at vi forebygger, siger Ida Pedersen (S), formand for social- og sundhedsudvalget i Thisted til DR P4 Midt & Vest.
Skab ro og træk vejret
Helt konkret er det søvncoach og sundhedsvejleder Eva-Maria Schirmer, der i Thisted Kommune hjælper borgere med ondt i nattesøvnen.
Hun forklarer, at dårlig nattesøvn kan være helt naturlig, hvis vi for eksempel skal noget spændende næste dag. Problemet opstår først, hvis det forsætter.
– Så er vores hjerne på overarbejde. Vi glemmer at lukke dagen ned, og så er det svært at falde i søvn, siger hun til DR P4 Midt & Vest.
Artiklen fortsætter under videoen
Hos søvncoachen får man hjælp til at finde ro.
– Vi prøver at skabe ro i sindet, blandt andet ved at forsøge at få et helikopterperspektiv over tankerne. Man lærer at observere tankerne og at kontrollere dem, så man ikke bliver fanget ind i et tankemylder, fortæller hun.
Man lærer også åndedræts- og visualiseringsteknikker, som er med til at give ro i kroppen.
Søvnkurset er et tilbud til folk i Thisted Kommune, som har haft søvnbesvær i en måned eller længere. Tilbuddet har stået på siden sommerferien og fortsætter foreløbigt året ud. Ialt har 46 borgere været på kursus, og der er oprettet venteliste.
Søvnvejledning må ikke stå alene
Faktisk er hele 40% af voksne danskere er meget eller lidt generet af søvnproblemer inden for de seneste 14 dage, viser en undersøgelse i “Den Nationale Sundhedsprofil” fra Sundhedsstyrelsen.
Problemet med nattesøvnen er altså ganske udbredt, men løsningen er langt fra en “one size fits all”, forklarer Poul Jennum, der er professor og leder af Dansk Center for Søvnmedicin ved Glostrup Hospital/Rigshospitalet.
– Man er nødt til at have øje for, at søvnproblemer kan have meget forskellige årsager, som kan bunde i alt fra livsstil og fysisk inaktivitet til psykologiske faktorer og diverse sygdomme, siger han til DR P4 Midt & Vest.
Han understreger, at det er vigtigt, at søvnkurserne er en del af en samlet sundhedsinformation.
Den gode nattesøvn betyder alverden for Gitte Kirk.
– Jeg har det faktisk rigtig godt. Jeg sover godt og har fået meget mere overskud, siger hun.