Vilde tal: Så mange oplever mobning på jobbet

Næsten hver sjette medlem af 3F har inden for det seneste år været udsat for mobning på deres arbejde. Mange ledere er dårlige til at håndtere problemet, viser en ny undersøgelse.

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F.

Det står skidt til med tonen og det psykiske arbejdsmiljø på mange arbejdspladser.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Analyse Danmark for 3F. Her svarer næsten hver sjette medlem af fagforbundet, at de inden for det seneste år har været udsat for mobning på jobbet. Enkelte har været udsat for det hver dag eller flere gange om ugen og måneden.

Til sammenligning har kun godt hver 10. lønmodtager ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) været udsat for mobning.

Det skriver Fagbladet 3F.

Hovedparten af de 3F’ere, der er blevet mobbet, er blevet mobbet af deres kolleger.

Mange 3F’ere har dog også oplevet at blive mobbet af deres leder, og mere end hver tredje 3F’er mener, at deres nærmeste leder har håndteret mobning på arbejdspladsen dårligt eller meget dårligt.

Undersøgelsen viser desuden, at mobning er direkte ødelæggende for arbejdsmiljøet og glæden ved at gå på arbejde. Næsten en tredjedel af de 3F’ere, der har været udsat for mobning, er ikke glade for at gå på arbejde, og over hver fjerde føler sig i høj eller meget høj grad stresset.

– Der findes adskillige undersøgelser, som viser, at mobning har store konsekvenser. Hvis folk ikke har det godt, yder de ikke optimalt. Hvis der er problemer med mobning på arbejdspladsen, er det derfor noget, som arbejdsgiverne bør tage til efterretning og skride ind overfor, siger Åse Marie Hansen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og gæsteprofessor ved NFA.

-Der skal handles nu

Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, finder det alarmerende, at 3F’erne er mere udsatte for mobning på jobbet end andre.

– Derfor skal der handles nu. Mobning har store konsekvenser for arbejdspladsen, kollegerne og det enkelte mobbeoffer. Vi ser også, at de af vores medlemmer, som bliver mobbet, bliver syge, har svært ved at vende tilbage til deres arbejde eller mister jobbet, siger Ulla Sørensen.

Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef for Dansk Arbejdsgiverforening (DA), siger, at mobning og chikane er fuldstændig uacceptabelt på det danske arbejdsmarked i 2020.

– Uanset, om det er en kollega eller leder, der står bag mobning, siger hun.

Christina Sode Haslund understreger, at det er arbejdsgivernes ansvar at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø.

– Derfor skal arbejdsgiverne og lederne på en arbejdsplads selvfølgelig gå forrest for at få stoppet mobning. Men de er også nødt til at få at vide, hvis det finder sted, siger Christina Sode Haslund.

Sidste år trådte en række nye regler for krænkelser på jobbet i kraft.

Dem kan du blive klogere på i galleriet ovenfor artiklen.

Powered by Labrador CMS