Vild varme: Ni tips til bedre indeklima

Sørger du for luftcirkulation og skærmer af dagen igennem, holder du de høje temperaturer uden for døren.

Klik igennem galleriet for få råd til at sikre det bedst mulige indeklima i dit hjem.
Klik igennem galleriet for få råd til at sikre det bedst mulige indeklima i dit hjem.
Offentliggjort Sidst opdateret

Solen skinner for fuld styrke, og det smager mere og mere af sommer.

Men sidder du og arbejder på hjemmekontoret, som fortsat er tilfældet for mange danskere, risikerer du, at de varme temperaturer får dit hjem til at føles som en sauna. Og det er ikke et arbejdsmiljø, du kan eller bør være i særlig længe.

Den bedste måde at holde temperaturen nede er ved at holde solen ude.

– Det vil sige afskærmning på ydersiderne ad vinduerne som en markise, en parasol eller et solsejl, forklarer bygningskonstruktør Tine Sode, som er fagekspert hos Videncentret Bolius.

– Men har du ikke mulighed for det, må du skærme dig mod solen indefra med persienner, gardiner og lignende.

Når du vælger placeringen til hjemmekontoret eller arbejdsstationen, er det en god idé at bruge et kompas.

Ligger lokalet i øst, er solen skarpest om morgenen. Er det mod syd, står solen ind midt på dagen, og vender det mod vest, står solen stærkest ind om eftermiddagen.

Udnyt frikøl

Hvad dit hjem er bygget af, har også betydning. Mange boliger er nemlig udført i mursten eller beton, og den type tunge materiale ophober varme, forklarer Jørn Toftum, der er professor i indeklima og ventilation ved Danmarks Tekniske Universitet.

– Men herhjemme er vi så privilegerede, at vi har kølige nætter, og så kan vi udnytte det, der hedder frikøl, siger han og uddyber:

– Når du er færdig med dagens arbejde og forlader rummet om eftermiddagen, så sørg for, at der bliver ventileret derinde. Gerne til om aftenen og over natten, hvis det er muligt. For ligesom beton og mursten holder på varmen, så holder det omvendt også på kulden.

Uanset hvor du arbejder henne i din bolig, så bør du desuden sikre, at der hele tiden er luftcirkulation. Er der friskluftventiler eller lignende i boligen, så åbn dem – eller sæt vinduerne på klem – selv om der er trukket for.

For ikke nok med at lokalet kan føles som en sauna, så kan hovedet også blive tungt, hvis du arbejder i et lille indelukket lokale otte timer i træk. Så luft jævnligt ud, og lav gennemtræk tre gange dagligt i fem til ti minutter.

– Gør det for eksempel til en vane at lufte ud, når du holder pause, bruger komfuret eller sætter kaffe over, råder Tine Sode og tilføjer:

– Når man arbejder hjemme, stiger CO2- og fugtniveauet, så det er vigtigt at skifte luften jævnligt.

Arbejdstilsynet anbefaler, at der ved stillesiddende eller stillestående arbejde er mellem 20 og 22 grader i det lokale, man arbejder i. Der må ikke være over 25 grader – dog med undtagelse af hedebølger.

Mynighedernes officielle hedebølge- og tørkeråd

Herunder kan du blandt andet finde oplysninger og svar på spørgsmål om afbrændingsforbud, badevandskvalitet og forebyggelse af dehydrering:

  • Oversigt over afbrændingsforbud i de danske kommuner: www.brs.dk (Beredskabsstyrelsen)
  • Gode råd til at undgå hedeslag og dehydrering: www.sst.dk (Sundhedsstyrelsen)
  • Varme- og tørkesituationen udenfor Danmarks grænser: www.um.dk, eller på appen ”Rejseklar” samt på Facebooksiden ’Udenrigsministeriets borgerservice’.
  • Udvilkling i det danske vejr – lokalt og på landsplan: www.dmi.dk (DMI). På www.meteoalarm.eu kan man se, om der er risiko for naturbrande i andre lande.
  • Informationer om badevandskvalitet: www.mst.dk (Miljøstyrelsen) – spørgsmål vedrørende drikkevand bedes rettet til det lokale vandselskab, evt. kommunen.
  • Råd til og regler for at undgå brand på naturoplevelser: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/regler-i-naturen/pas-paa-ilden-i-naturen/ . (Naturstyrelsen)

I galleriet ovenfor kan du se ni gode råd til, hvordan du får et godt indeklima på dit hjemmekontor.

Powered by Labrador CMS