Vild udvikling: Sov med linser – drop dem om dagen

Natlinser former hornhinden om natten, så du slipper for linser eller briller om dagen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Er du kontaktlinsebruger, er du sikkert vant til, at linserne skal tages ud inden sengetid, så du ikke vågner med indtørrede øjne og linser, der klæber ubehageligt til hornhinden.

Men faktisk er der en type linser, der kun skal sidde i øjet om natten – ortokeratologiske linser også kaldet natlinser.

(Dem kan du læse meget mere om, og hvem der kan få store fordele af dem, i galleriet over artiklen. (Kilde: klinisk professor Jesper Hjortdal, optometrist Per Michael Møller, Kontaktlinseinstituttet)).

– Det er hårde, formfaste linser, der trykker hornhinden lidt fladere i løbet af natten, fortæller Jesper Hjortdal, som er klinisk professor på Afdelingen for Øjensygdomme på Aarhus Universitetshospital.

– Om morgenen tager man linsen ud, og så behøver man ikke korrektion i form af briller eller linser. Der går typisk omkring en dag, før hornhinden genfinder sin egen facon.

Det er i praksis kun noget, der benyttes til nærsynede. Ved at trykke hornhinden og cellelaget lidt fladere modarbejdes den krumning, der giver nærsynetheden.

Natlinserne kan være et godt alternativ, hvis du af den ene eller anden grund har problemer med briller eller linser i løbet af dagen – og måske overvejer laseroperation.

– Det er egentlig det samme, som man gør med laser. Man ændrer formen på nethinden, så man opnår en neutraliserende effekt, forklarer Per Michael Larsen, som er optometrist og formand for Optikerforeningen.

Men modsat laseroperation, som ikke kan gøres om, er der tale om en midlertidig effekt. Så snart du stopper med at bruge natlinserne, vil hornhinden finde tilbage til sin oprindelige form.

Artiklen fortsætter under videoen

Der er også et stort potentiale i at bruge natlinser til børn, fortæller Jesper Hjortdal.

– Til børn anvender man natlinserne til at nedsætte udviklingen af nærsynethed helt ned fra seks-syvårsalderen. Det er der udenlandske studier, der tyder på, man kan, forklarer han.

Netop nu undersøges det, om man kan behandle og nedsætte børns nærsynethed med natlinser i et ph.d.-projekt på Sygehus Lillebælt på Øjenafdelingen i Vejle.

Her undersøger man også, om man på langt sigt har gavn af at have brugt natlinser og dermed har reduceret udviklingen af nærsynethed.

Powered by Labrador CMS