Vild stigning af indbrud i julen: Sådan undgår du dem

Juletid er også indbrudstid. Her kan du se, hvordan du indgår de gæster, du ikke selv har indbudt.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er mørkt, folk er taget på juleferie og husene fyldt med gaver. Der er næppe noget at sige til, at december er tyvenes foretrukne indbrudsmåned, og det afspejler sig i indbrudsanmeldelserne –

I Nordsjælland blev 464 indbrud anmeldt i december 2016, hvilket svarer til 15 om dagen. Her bliver der i gennemsnit begået 58 procent flere indbrud i julemåneden sammenlignet med årets øvrige måneder.

Derfor er der også rigtig god grund til at sikre sig mod ubudne gæster op til jul.

Hvordan kan du se i galleriet over artiklen. Det er ikke så svært – så hvorfor ikke følge de få råd?

Noget af det, der virker, er at alliere sig med sine naboer og tænde for lyset indenfor og udenfor, når huset står tomt.

– Indbrudstyve har det bedst, når de kan gemme sig i mørket. Lyset øger deres risiko for at blive opdaget af en nabo, som i forvejen er opmærksom på, at beboerne er væk fra huset. Og er tyven først blevet set, så er sandsynligheden for, at han kommer tilbage, meget lille, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i TrygFondens og Det Kriminalpræventive Råds Nabohjælp, i en pressemeddelelse.

Naboer er tyvenes frygt

Lys kan dog ikke stå alene. Det er mindst lige så vigtigt at alliere sig med sine naboer, når man drager på familiebesøg i julen.

Et tænd-sluk-lys kan være en god ide. Tyve arbejder helst i mørket. Foto: Colourbox.
Et tænd-sluk-lys kan være en god ide. Tyve arbejder helst i mørket. Foto: Colourbox.

– Få lavet en aftale med dine naboer om at se efter huset imens. Bed dem om at fylde din skraldespand, tømme postkassen, parkere deres bil i din indkørsel og gå en tur rundt om huset engang imellem for at se, om alt ser normalt ud. Vi kan se, at der virker; organiseret nabohjælp forhindrer hvert femte indbrud, siger hun.

Der er også en række ting, man selv kan gøre, inden man tager af sted. Fjern værdigenstande fra vinduerne, lad opvasken stå og sæt timer på lys inde og ude.

Se det med tyvens øjne

Et godt råd fra politiet er, at du skal se dit hus med indbrudstyvens øjne og stille spørgsmålet: Hvor vil jeg selv bryde ind? Tyven ser det samme, og vil formentlig bryde ind samme sted.

Gør dig overvejelser om, hvad der kunne friste tyven til at lave indbrud i dit hus – for eksempel en PH-lampe i vinduet, en iPad fremme på et bord, anden elektronik eller andre let omsættelige varer?

Der er ingen grund til at udstille eftertragtede tyvekoster. Og kommer tyven ind, ligger arveguldet i sove- eller badeværelset, så mange husejere gør arbejdet let for tyven.

Derudover opfordrer altså også politiet også i høj grad til at informere naboerne om, at man er væk.

Klik dig gennem galleriet og gør din bolig tyve-sikker.

Du kan læse meget mere om nabohjælp HER.

Powered by Labrador CMS