Vild liste: Her er danskernes favorit-retter
Mad kan samle danskere som få, men det kan også splitte en befolkning. Nu får du svaret på, hvad der var danskernes favoritter i 2019.
Hvad skal jeg have at spise til aftensmad? Det er nok et spørgsmål, som mange danskere kan nikke genkendende til.
Artiklen fortsætter under videoen
Men spørgsmålet er så om de retter, du møjsommeligt udvælger skal trakteres om aftenen adskiller sig så meget fra så mange andre. Man fristes måske til at tro, at mange danskere lader sig friste af udenlandske fristelser, som kan få mundvandet til at løbe ved tanken om krydderier og smagseksplosioner af en anden verden – men er det egentlig tilfældet eller er vi blot ordinære og vælger det velkendte?
I de seneste år er der kommet alskens nye trends til landet med fusionskøkkener, street food og fancy mad fra alskens lande, men er det til at se i statistikkerne, at vores madvaner har ændret sig?. Nye tal fra Arla og Karolines Køkken giver os svaret.
I 2015 var stegt kylling, pasta med kødsovs og frikadeller danskernes tre hverdagsfavoritter, men om det også gør sig gældende i tallene fra 2019 kan du få svaret på i galleriet over artiklen.
Madbølge dør ud
I det seneste årti har du med garanti hørt om alskens slankekure, madbølger og forskellige tilgange til kostsammensætninger. To af de helt store grene indenfor 10’ernes køkken var økologi og proteinholdige fødevarer, men Arlas tal viser, at de to madbølger langsomt er ved at dø ud.
I 2015 mente knap en tredjedel af danskerne, at sund hverdagsmad er rigt på protein. Da det blev målt igen i 2019, var det kun 13 procent af danskerne, som fandt det vigtigt, at sund hverdagsmad er rigt på protein. Det samme gør sig gældende for økologi. Her svarede hver fjerde dansker i 2015, at de gerne vil spise mere økologisk. Det gjorde sig kun gældende for 17 procent i 2019.
Tove Færch har i 26 år ledet Karolines Køkken under Arla og hun kalder udviklingen interessant.
– Det er interessant at se, at især økologi ikke prioriteres lige så højt af danskerne længere, nu hvor det har været så populært i mange år. Den danske madkultur ændrer sig hele tiden, og at økologi ikke længere er den mest populære tendens kan blot være et tegn på, at der er andre trends, der fylder mere i danskernes bevidsthed lige nu. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi spiser mindre økologi, siger Tove Færch.