Vild container skal slukke brande i el-biler
Brande i el-biler kan være en udfordring. Nu har Beredskab Øst en løsning på netop det problem.

Beredskab Øst har efter inspiration fra udlandet udviklet den første brandslukningscontainer til håndtering af brande i el-biler og batterier i Danmark – og i hele Norden.
Det oplyser Beredskab Øst på sin Facebook-side.
Indsættelsen af den nye specielle container sker med baggrund i det forventede fremtidige salg af el-biler, som i 2050 anslås til at udgøre en tredjedel af det samlede bilsalg i verden.
Brande i el-biler, hvor batteriet er antændt, er på nogle områder mere udfordrende end almindelige bilbrande.
Erfaringer fra brande i el-biler samt en række vejledninger på området, afdækker følgende udfordringer:
▪️Der skal anvendes meget vand – mellem 10 og 12 m3 fordelt på 2 angrebshold
▪️Risiko for genantændelse af batteriet op til 15 timer efter at branden er slukket
▪️Indsatsen med slukningen og sikring mod genantændelse kan vare op til 24 timer
▪️Antændelse af batteriet (100 KWh) kan potentielt udvikle op til 20 kg. Hydrogrenflourid, som er meget giftigt
Første brande noteret
De første brande i el-biler har fundet sted herhjemme, og containeren vil også kunne anvendes ved brande i batterier generelt.
Den nye container vil derfor kunne rekvireres til brande i el-biler, hvor det konstateres at batteriet er påvirket, og vil forbedre indsatsen på en række område, ligesom omgivelserne vil blive mindre påvirket og indvirkningen på miljøet vil kunne reduceres.
Uanset hvor i landet eller den sydlige del af Sverige en brand i el-biler måtte forekomme, vil containeren kunne forbedre opgaveløsningen, selvom køretiden er et par timer.
Artiklen fortsætter under boksen
Indsatstaktikken består i, at den først ankomne enhed vil dæmpe branden, som vanligt. Derefter vil man via et elektrisk spil på containeren trække den brændende bil ombord, hvor et dyssesystem vil håndtere branden i den lukkede container vha. egen pumpe og recirkulering af vandet. Containeren vil herefter kunne transporteres til et øde område, og branden vil kunne håndteres.
Det medfører en række fordele:
- Mindre ressourceanvendelse
- Mindre anvendelse af vand og recirkulering af den netop nødvendige mængde slukningsvandDet forurenede og genbrugte slukningsvand kan herefter bortskaffes korrekt
- Mindre påvirkning af infrastruktur, eksempelvis motorvej eller trafikknudepunkt, hvis indsatsen skulle have været afviklet over mange timer
- Miljøpåvirkningen med Hydrogenfluorid vil kunne ske i et område, hvor det ikke påvirker omgivelserne
Hjælp til selvhjælp
Det er da også en af beredskabets egne folk, der har været med i fasen og udviklingen af den ny container.
– Jeg har i forbindelse med mit masterstudie på DTU fået interesse for dette område, hvor udviklingen sker meget hurtigt, og hvor vi i beredskabsenhederne vil stå overfor en række problemstillinger, som vi bør planlægge for. Jeg er glad for, at vi nu har et bud på, hvordan vi kan håndtere også denne type hændelser. Nu arbejder vi videre med at finde udstyr og teknologier, som gør det muligt at trække en brændende el-bil ud af for eksempel en røgfyldt parkeringskælder, for som reglerne er nu, så er dette et ureguleret område, siger beredskabsinspektør Nikolaj Lund Marquart fra Beredskab Øst.
Undervejs i noget tid
Beredskabsinspektør Søren Kafton Simonsen, som har været projektansvarlig, supplerer idemanden:
– Projektet har været undervejs noget tid, og vi har haft et utrolig godt samarbejde md leverandøren. Nu kommer opgaven med at uddanne mandskabet og indhøste yderligere erfaringer, både nationale og internationale.