Vil stoppe salg af alkohol til disse danskere
Efter sommerens bekymrende rapporter om danske teenageres druk er flere partier indstillet på at stramme loven
Citathistorie: Kristeligt Dagblad.
Da Rasmus Horn Langhoff var elev på Slagelse Gymnasium i 1990’erne, blev der på gymnasiet delt gratis ølbilletter ud, som kunne omveksles til en genstand på byens diskoteker.
Det benyttede mange elever sig af, fortæller Langhoff, der i dag er sundhedsordfører for regeringspartiet Socialdemokratiet.
– Jeg håber ikke, det foregår på den måde nogen steder længere, men jeg mener, der er et fortsat stort behov for at se på unges tilgængelighed til alkohol. Der er grænser for, hvor meget unge skal have tilbud om alkohol smidt lige op i ansigtet, siger Rasmus Horn Langhoff til Kristeligt Dagblad og tilføjer, at han er åben over for at overveje at stramme op på de gældende regler for alkoholsalg, som giver 16-18-årige lov til at købe drikke med en alkoholprocent op til 16,5 procent i butikker.
– Vi er åbne over for at diskutere alle mulige tiltag for at begrænse problemerne med danske børn og unges store alkoholindtag. Flere undersøgelser har vist, at danske 15-årige har en kedelig Europarekord i druk, og de seneste rapporter viser, at det de seneste fem år er gået den forkerte vej med unges indtag af alkohol. Men mindst lige så vigtigt som at ændre loven er det at gøre noget ved det problem, at den gældende lov tydeligvis ikke bliver overholdt. Hvordan skulle de 15-årige, som ikke har lov at købe alkohol, kunne få den rekord, hvis ikke det er udtryk for, at butikker og barer er bedøvende ligeglade med, hvor gamle de unge er, som de sælger øl til? spørger han.
Spørgsmålet om unges adgang til alkohol er kommet ud af kontrol har været til debat mange gange, men traditionelt har de folkevalgte kviet sig ved at ændre på reglerne for salg og for eksempel sætte grænsen til 18 år ligesom i de fleste andre europæiske lande.
Tid til politisk handling
Men efter at både en undersøgelse fra verdenssundhedsorganisationen WHO i maj og senest Den Europæiske Rusmiddelundersøgelse, som netop er offentliggjort , har peget på, at danske unges alkoholindtag er stort og stigende, må det være tid til politisk handling, mener blandt andre Birgitte Vedersø, rektor på Gefion Gymnasium og formand for Danske Gymnasier.
– Vi mener, der er brug for at overveje hele den danske alkoholkultur, særligt i forhold til unge. Danmark er vistnok det eneste land i verden, hvor de unge kan købe alkohol til gymnasiets fester, og vi diskuterer gerne, om det skal fortsætte, selvom vi synes, vi håndterer festerne fornuftigt. Men vi mener, der er andre knapper at skrue på, som betyder mere. Dels har vi nogle meget lempelige regler i samfundet for, hvem der kan købe og sælge alkohol, vi har meget lempelige markedsføringsregler, dårlig kontrol og lavere priser på alkohol i forhold til andre lande, siger Birgitte Vedersø, som mener, at en aldersgrænse på 18 år for køb af alle typer alkohol i butikker og til arrangementer med alkoholbevilling bør indføres nu.
Og det er ikke kun regeringspartiet, der er åben over for at tage loven op til revision. Hos såvel SF som De Konservative er der et ønske om i første omgang at ændre på, hvilke drikke de 16-18-årige må købe. Da den nuværende grænse på 16,5 procent blev fastsat i 2010, opstod en række nye alkoholprodukter, som var målrettet unge, og lige akkurat holdt sig på den rigtige side af grænsen for alkoholstyrke.
– Vi er ikke uvillige til at se på aldersgrænsen, men vi synes, det er kedeligt, hvis det skal være nødvendigt at lovgive om den. Indtil nu er vi mest optaget af at sænke grænsen for, hvor stærke drikke de unge må købe. Fem procent vil være en god mellemvej. Så kan man stadig købe en almindelig øl, men ikke de produkter, der minder om sodavand eller hedder det samme som slik, men faktisk indeholder hård spiritus, siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, og De Konservatives Per Larsen vil også gerne eliminere de særlige spiritusdrikke til unge, men sætter dog grænsen lidt højere ved syv procent.