Vil lave Superligaen om
9 ud af 11 cheftrænere i Superligaen støtter forslag om permanent at få fem udskiftningsmuligheder i en kamp
Den coronaskabte, midlertidige regel om at tillade fem udskiftninger i en fodboldkamp i stedet for tre ser ud til at blive gjort permanent, og det hilser størstedelen af Superligaens cheftrænere velkommen.
Forud for forårssæsonen i Superligaen har Ritzau spurgt rækkens cheftrænere, hvorvidt de ønsker, at muligheden for at foretage fem udskiftninger i en kamp gøres permanent, og til det svarer 9 ud af 11, at de støtter op om at bevare muligheden for fem udskiftninger fremadrettet.
Tilsammen har trænerne spandevis af argumenter for, hvorfor tiltaget har gjort noget godt for fodbolden og bør være en fast del af trænerens værktøjskasse under kampene.
Jeg er positiv
- Jeg var skeptisk først, men i dag er jeg bestemt positiv over for at gøre det permanent, da det dels giver mere fleksibilitet i forhold til, hvordan en kamp udvikler sig, men også fordi vi får flere spillere tættere på spilletid og dermed skærper konkurrencen, siger Brøndby-træner Niels Frederiksen.
Kollegerne kommer med lignende argumenter:
- Fem udskiftninger giver en større fleksibilitet til at ændre kampbilledet, siger Sønderjyske-træner Henrik Hansen.
- Jeg kan ikke se nogle negative aspekter i, at man må benytte flere udskiftninger. Tværtimod kan det give mere attraktiv fodbold, fordi der vil være flere spillere med friske ben, supplerer fungerende AaB-træner Oscar Hiljemark.
- Det giver mulighed for at starte inde med to spillere, som jeg på forhånd ved ikke kan holde i 90 minutter, siger FC Nordsjælland-træner Flemming Pedersen.
De er imod
Silkeborg-træner Kent Nielsen og Vejle-træner Peter Sørensen er imod forslaget. De mener, at flere udskiftninger tilgodeser de rigeste og bedste klubber, der oftest vil have flere gode spillere.
Peter Sørensen uddyber argumentet:
- Jeg forstår godt, at dem, der har ressourcer til det, køber sig til en bred trup, for mange kampe bliver afgjort af kvaliteten på bænken. Derfor bliver fem udskiftninger en fordel for de største og de rigeste klubber. Det er en ædruelig analyse, mener jeg, om end den er foretaget af mig som Vejle-træner.
- Som træner i en klub med færre midler er det en ulempe at spille mod hold, der har råd til at have 20 lige gode spillere, hvis der så oveni også er flere indskiftere. For vores ressourcer rækker måske kun til 12-13 spillere på det niveau.
- Så i nogen grad kan vi måske matche hinanden i startopstillingen, men i slutopstillingen vil der være meget større forskel på klubberne, siger Peter Sørensen.
Det er det samme
Randers-træner Thomas Thomasberg påpeger, at "topholdene har ikke vundet mere, end de plejede før corona", mens FC Midtjylland-træner Bo Henriksen heller ikke køber Peter Sørensen og Kent Nielsens argument.
- I sidste ende er det jo ikke nogen bagdel at have mange dygtige spillere, som jeg har nu, men altså da jeg var i Horsens, havde jeg da også fem dygtige spillere at kunne sætte ind. Måske har alle klubber ikke 22 dygtige markspillere, men de har da i hvert fald 15, siger Bo Henriksen.
Skeptikerne Kent Nielsen og Peter Sørensen må formentlig leve med, at fremtiden byder på fem udskiftningsmuligheder.
International Football Association Board (Ifab), der forvalter fodboldlovene, skal på sin kongres 4.-5. marts beslutte, om den midlertidige udskiftningsregel skal gøres permanent.
Det har Ifabs fodboldrådgivende panel anbefalet, at man gør, og den indstilling forventes at blive fulgt.
Aktuelt er det tilladt at lave fem udskiftninger i turneringer, der slutter inden årets udgang. Det vil sige i resten af indeværende superligasæson, men ikke i næste sæson, da den strækker sig ind i kalenderåret 2023. Men det kan der altså meget vel blive lavet om på om to uger.
Derefter er det op til klubsammenslutningen Divisionsforeningen endeligt at vedtage, om man også følger regelændringen i Superligaen.
OB's kommunikationsafdeling har meddelt, at Andreas Alm ikke har været til rådighed for rundspørgen.
Flere på bænken
Såfremt antallet af udskiftningsmuligheder permanent bliver fem, rejser det et andet spørgsmål. Bør der så være plads til flere spillere på bænken end i dag?
I Superligaen må man have syv udskiftningsspillere på bænken, og en af dem er reservemålmand. I Premier League må man have ni, i La Liga må man have ti og i Serie A må man have 12.
10 ud af 11 superligatrænere er også med på en udvidelse af bænkene, selv om alle ikke har lige stærke holdninger til spørgsmålet.
En bredere bænk giver dels et større taktisk råderum, men det øger samtidig også muligheden for at have flere talenter på bænken. De kan så få spilleminutter, hvis en kamp er så godt som afgjort et kvarter før tid, lyder argumenterne blandt andet.
- Det er meget vigtigt, at vi følger trenden i de større ligaer. Vi skal op på ni spillere på bænken. Det vil give plads til at lade flere unge spillere være en del af kampen og derfor styrke talentudviklingen, lyder det eksempelvis fra AGF-træner David Nielsen.
Jess er enig
FCK-træner Jess Thorup er enig i de argumenter. Han ser gerne, at der må være "så mange udskiftere som muligt", om end det kan medføre praktiske udfordringer på bænkene og i omklædningsrummene.
Også på dette spørgsmål adskiller Kent Nielsen sig fra størstedelen af sine kolleger. Han mener, at "syv udskiftere er mere end rigeligt" og henviser igen til, at flere udskiftere tilgodeser velhavende klubber med de bredeste trupper.
Viborg-træner Jacob Friis kan både se fordele og ulemper ved at give plads til flere - fortrinsvis yngre - spillere på bænken.
- Umiddelbart vil det være et plus som træner at have ekstra kort at spille ind. Men det vil også være ærgerligt at have to helt unge spillere med til en udekamp hele weekenden, hvor de så ender med at få splinter i røven i stedet for at spille en U19-kamp, siger Jacob Friis.