Vil indføre nye regler for besøg hos ældre
43.000 plejehjemsbeboere er i øjeblikket afskåret fra besøg, og isolationen er en trussel mod deres psykiske velbefindende
Indtil dagen før påske holdt den 55-årige Majbritt Hansen kontakt med sin 82-årige alzheimerramte mor ved at stå på terrassen foran moderens plejebolig i Brørup mellem Kolding og Esbjerg.
Mor og datter kunne så tale sammen gennem et åbent vindue. Men i påsken forbød plejehjemmet seancen på terrassen for at reducere risikoen for coronasmitte.
– Vi kan nu kun stå ude på vejen og vinke til min mor, og det fatter hun ikke rigtigt. Hun er så ked af det, fordi hun savner selskab, og hun ringer flere gange om dagen. Jeg synes, det er at tage livslysten fra hende, at hun skal være så isoleret. Jeg er selvfølgelig opmærksom på smitterisikoen, men der burde kunne findes en måde at besøge min mor på, siger Majbritt Hansen.
Hun er en af de tusindvis af danskere, der siden begyndelsen af marts har været ramt af de besøgsrestriktioner på plejehjem, som blev indført for at beskytte de svageste ældre mod at blive smittet med corona.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
Står det til SF, skal det undgås, at de omkring 43.000 beboere på landets plejehjem bliver udsat for en langvarig isolation, fordi de ikke kan få besøg. I weekenden kom samme budskab fra Ældre Sagen, der ønsker en plan for en forsigtig genåbning af landets plejehjem.
I galleriet ovenfor kan du se Ældre Sagens råd til, hvordan du holder kontakt til ældre familiemedlemmer under krisen.
Vil sikre besøg til ældre
Med udsigt til at samfundet skal leve med corona i flere måneder, kræver SF, at regeringen sætter penge af til at sikre besøg for ensomme og demensramte ældre og til mere personale.
Mange steder arbejder personalet og kommunen allerede med besøgsmuligheder, men SF vil have sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at udstede nationale retningslinjer for det sikre besøg og undersøge, om ressourcemangel nogle steder er en hindring for, at de pårørende kan holde kontakt med beboerne.
– I øjeblikket kører plejehjemmene med lukkede døre, og mange af de ældre bliver ufatteligt ensomme. Vi ønsker, at der afsættes ressourcer både til at ansætte ekstra personale og til, at plejehjem kan tænke ud af boksen. På samme måde som erhvervslivet får støtte, mener vi også, at de ældre skal have en ældrepakke. Jeg tror godt, vi kan være kreative og besøge vores nære og samtidig passe på dem, siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.
Partilederen opfordrer landets plejehjem til at tage alternative løsninger i brug, så ældre for eksempel får mulighed for at møde deres nærmeste via glasruder eller på udendørsarealer.
Desuden bør der afsættes ressourcer til at inddele plejehjem i mindre zoner, så sårbare ældre kun er omgivet af få, faste ansatte.
Pia Olsen Dyhr vil ikke lægge sig fast på et præcist beløb, men vurderer, at ekstra personale og udbygning af besøgsmuligheder vil koste et trecifret millionbeløb.
Søger forslag til genåbningsplan
Dansk Folkepartis ældreordfører, Karina Adsbøl, er enig med SF i, at der skal gøres en særlig indsats for at mindske isolationen af plejehjemsbeboere.
Partiet har netop bedt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke udarbejde en liste over, hvad ældre på plejehjem har af mulighed for aktiviteter trods coronakrisen.
– Vi skal have en genåbningsplan, hvor vi tager alle gode forslag med. Vi har fået meget at vide om, hvad man som plejehjemsbeboer ikke kan. Vi skal også vide, om man for eksempel kan cykle en tur med den ældre i en cykelvogn, siger Karina Adsbøl.
Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, ønsker ikke at kommentere de to partiers tanker om at åbne op for isolationen af plejehjemsbeboere.