Vil forbyde denne dagligvare

Salget af buræg er styrtdykket de senere år. Alligevel ønsker Enhedslisten et forbud mod ægget.

Enhedslisten ønsker med sit forslag, at de nuværende producenter af buræg skal omlægge produktionen inden 2022. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Enhedslisten vil forbyde al produktion af buræg. Det skriver DR.

For selv om det efterhånden bliver sværere og sværere at opstøve æggebakker med buræg, bruges de fortsat som ingredienser i andre produkter, siger Enhedslistens fødevareordfører, Mai Villadsen.

– Mange forbrugere ønsker ikke at købe dem. Derfor vil vi forbyde produktionen af dem. For når folk så tydeligt vælger det fra i deres indkøb, så betyder det formentlig også, at de ikke ønsker buræg i de produkter, de køber.

– Det kan man ikke gardere sig mod i dag, siger hun til DR.

Burhøns lever i bure med plads, der svarer til lidt mere end et A4-papirark per høne.

Der er typisk ti høns i buret, som har en siddepind, en rede og et lille areal med strøelse.

Salget af buræg i Danmark er styrtdykket de senere år. Det er især sket, efter at supermarkederne er begyndt at fjerne dem fra hylderne.

Også i produktionen har man oplevet en tilbagegang.

Produceres færre

Ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer blev der i 2010 produceret 34 ton buræg i Danmark. Sidste år var tallet 13,9 ton, skriver DR.

Det svarer til lidt under en femtedel af den samlede ægproduktion. I 2010 stod burægproduktionen for lidt over halvdelen af alle de æg, der blev produceret.

Enhedslisten ønsker, at de nuværende producenter af buræg skal omlægge produktionen inden 2022.

Derudover vil man bede regeringen om at undersøge, hvad omlægningen koster producenterne, så det efterfølgende kan overvejs, om man skal give kompensation.

I galleriet ovenfor kan du se nogle af de forskellige myter om æg, der findes.

Undgå smitte med salmonella

Der findes en lang række gode råd, folk anbefales at følge, hvis de vil undgå salmonella (og campylobacter) i deres mad:

1) Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig med i form af stegt kød, salat eller brød.

2) Hold råt kød adskilt fra stegt – og fra salat og brød. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød og over på færdiglavet mad.

3) Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. Kød af den type skal være gennemvarmt. Bakterierne kan sidde inde i varen på hakket kød, mens det på hele stykker kød normalt sidder på overfladen.

4) Har du skåret råt kød? Vask kniv og skærebræt – eller skift det ud. Et godt råd er at bruge mere end ét skærebræt i køkkenet, så råt kød tilberedes for sig og færdiglavet ikke kommer i nærheden heraf.

5) Smid brugt emballage fra råt kød ud. Emballagen, og hertilhørende kødsaft, må ikke komme i nærheden af færdiglavet mad.

6) Når folk griller ude, har de en tendens til at bruge færre køkkenredskaber. Derfor øges risikoen for smitte. Som når du er indenfor skal råt og stegt kød holdes adskilt: TO fade, to grilltænger og hyppige ture forbi håndvasken er her vejen frem.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Powered by Labrador CMS