Vil du undgå ridsede briller? Drop den forkerte pudseform
Det er ikke uvæsentligt, hvordan du behandler dine brilleglas, hvis du gerne vil have dem til at holde længere.

Ridsede briller er ikke bare sure at se ud igennem, de kan også være virkelig dyre at udskifte. Problemet er, at slid og skrammer har det med at forkorte levetiden på vores briller, hvis ikke vi passer godt på dem.
Ifølge Per Michael Larsen, der er formand for Optikerforeningen, kan man dele en brille op i to dele – glassene og stellet. Ved glasset kan ridsede briller være et stort irritationsmoment, da det kan forstyrre udsynet.
Og de fleste ridser i ridsede briller opstår, når vi pudser brillerne med et forkert materiale.
– Du skal huske ikke at pudse dine briller med papir. Det er nemlig en trævare, som er hård, og som derfor kan lave ridser i brillerne, siger Per Michael Larsen.
– Hvis du bruger en trøje til at pudse dine briller. Og du har arbejdet i trøjen udenfor og fået noget støv på, så risikerer du at ridse dem, siger han.
I stedet for køkkenrulle eller din trøje bør du bruge en mikrofiberklud eller et rent viskestykke for at undgå ridsede briller, lyder rådet.
– Det er bare vigtigt, at man vasker sin mikrofiberklud en gang i mellem. Du kan både skylle den i lunkent vand eller putte den med i vaskemaskinen på 40 grader – så længe du bare ikke bruger skyllemiddel, siger Peter Michael Larsen.
Gør glassene rene før du pudser dem
Har du fået fedt på dine brilleglas, bør du heller ikke begynde at pudse. Put i stedet for en smule opvaskemiddel på glasset, gnub let med fingeren og skyld med rent vand.
I forhold til vedligeholdelse af brillestellet er der ifølge Per Michael Larsen ét kardinalpunkt. Det gælder både, hvis du har et stel i plast (acetat) eller metal.
– Har du et stel af et acetatmateriale, så må du aldrig bruge acetone eller andet opløsningsmiddel til at rense dem. Sprit kan du til dels bruge. Acetone slet ikke, siger han.
Du risikerer nemlig, at materialet bliver opløst i overfladen. Igen er vand og sæbe derfor det bedste råd.
Fejl kan rettes
Det kan hænde, at et stel eller brilleglas enten allerede har eller med tiden får en fejl – måske som følge af en produktionsfejl – som ikke har noget med din vedligeholdelse at gøre.
I disse tilfælde vil du være dækket af de to års reklamationsret, som står i købeloven, fortæller Thomas Faust Ryborg, der er chefkonsulent i Nævnenes Hus.
– Når man opdager en fejl på sin brille, og man har en fornemmelse af, at det ikke er en selv, der har påført den, skal du altid reklamere til den erhvervsdrivende, du har købt brillen hos, siger han.
Er fejlen der allerede ved købet, kan det være en god idé at reklamere med det samme.
– Købeloven har nemlig det princip, at man skal reklamere inden for rimelig tid. Her vil to måneder være defineret som rimelig tid, siger Thomas Faust Ryborg.
Du kan også risikere, at skaden først opstår efter noget tid, men her gælder samme regler. Så længe det er inden for de to års reklamationstid, og du har gemt bonen.
Hvad dækker forsikringen?
Skulle du derudover være så uheldig at ødelægge dine briller helt, er det i øvrigt en god idé at vide, om de er dækket af ulykkesforsikringen. Det har Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension, tidligere fortalt til Ritzau.
– I forhold til briller kan der godt være en sikring i forbindelse med din ulykkes- eller indboforsikring. Ulykkesforsikringen kan eksempelvis være udvidet til at dække brilleskader i forbindelse med en ulykke, siger hun.
Kilde: Per Michael Larsen