Vil afbuddene vælte ind nu?

Mette Frederiksen (S) har varslet yderligere restriktioner. Detaljerne udestår dog, og det medfører kritik.

Der kommer ikke til at være traditionelle julefrokoster i år, siger statsminister Mette Frederiksen (S). (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

– Til en julefrokost bliver der råbt og danset. Der bliver indtaget anselige mængder alkohol. Det er noget af det, der kan danne basis for, at smitten spreder sig.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) til Ritzau tidligere torsdag, da hun meddelte, at der er yderligere restriktioner på vej for at bremse coronasmitten.

Hun blev også direkte spurgt, om danskerne skulle indstille sig på, at der i år bliver afholdt færre julefrokoster som følge af coronavirus covid-19.

– Ja. Det skal vi begynde at indstille os på. Det betyder jo ikke, at man ikke kan mødes nogle kolleger på en ordentlig og forsvarlig måde og takke hinanden for året, der er gået – afhængig af hvordan situationen er til den tid.

– Men det er de sociale aktiviteter, som vi alle skal være opmærksomme på. Det hænger sammen med, at vi som samfund har en meget stor interesse i at holde så meget samfundsliv åbent som muligt, sagde Mette Frederiksen.

Statsministeren ville dog ikke sige præcist, hvilke restriktioner der faktisk er på vej fra regeringen i denne omgang, og det er man lidet imponeret over hos Horesta, der er brancheorganisation for restaurationsbranchen.

– Det er en urimelig måde at behandle virksomhederne på. Det her får afbuddene til at vælte ind, siger politisk chefkonsulent Kristian Nørgaard.

Han vurderer, at det vil koste arbejdspladser for virksomhederne.

– Og man skal huske på, at mere end hver femte medarbejder i erhvervet allerede er forsvundet. Det er mere end 30.000 mennesker, siger han.

Har løftet på sløret

Selv om Mette Frederiksen ikke vil gå i detaljer omkring de kommende restriktioner, løfter hun dog en del af sløret.

Blandt andet kigges der på yderligere restriktioner i nattelivet, hvor barer og restauranter i dag skal lukke klokken 22, og at der altså er udsigt til færre julefrokoster i år.

Kristian Nørgaard fortæller, at julemåneden er helt afgørende for branchen.

Han tror ikke, at der var nogle, som havde forventet, at der kunne holdes julefrokoster med “dans til den lyse morgen”.

Kommunikationen fra statsministeren er dog problematisk for erhvervet, mener han, da det skaber aflysninger.

– Vi håber på, at man ved kommende pressemøder opfordrer virksomhederne til – ligesom den norske statsminister – at holde julefrokosterne ude, siger han.

Det kan blandt andet gøres ved at dele virksomheden op, så mindre grupper holder julefrokosten sammen.

– Det bliver på en ny måde. Det bliver ikke med dans til den lyse morgen, men derfor kan man godt have en god og hyggelig julefrokost på en corona-sikker måde, lyder det fra chefkonsulenten.

Powered by Labrador CMS