Vil ændre loven efter læge-drab

Regeringen vil arbejde for, at det bliver muligt at beskytte flere offentligt ansatte mod udlevering af navne

Offentliggjort Sidst opdateret

Det skal fremover være lettere for en gruppe af offentligt ansatte at få deres navne streget over med en sort tusch, når borgere søger aktindsigt.

Det er ambitionen hos justitsminister Nick Hækkerup (S).

Regeringen lægger op til at ændre lovgivningen, så navne på “særligt udsatte offentligt ansatte” i videre udstrækning end nu kan undtages fra retten til aktindsigt.

– Det er helt uacceptabelt, hvis aktindsigt kan udnyttes til at chikanere og intimidere offentligt ansatte. Og efter min mening tager de nuværende regler ikke tilstrækkeligt hensyn til visse gruppers sikkerhed.

– Det skal vi have gjort noget ved, siger Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Her nævnes blandt andet faggrupper som fængsels- og politiansatte samt ansatte i sundhedssektoren.

Indsatte får navne udleveret

En undersøgelse fra Fængselsforbundet viste sidste år, at omkring halvdelen af de adspurgte medlemmer har oplevet, at indsatte får udleveret navne gennem aktindsigt.

Meldingen fra justitsministeren begejstrer formand for Fængselsforbundet Bo Yde Sørensen.

– Det er noget, vi har ønsket i årevis, i takt med at chikanen mod mine kolleger i fængsler og arresthuse er taget til, siger han til Ritzau.

– Vores undersøgelse viser, at rigtig mange kolleger dagligt oplever chikane og afpresning, der blandt andet skyldes, at personer har fået udleveret personlige oplysninger, siger han.

Skal drøfte ændring

Tal fra Rigspolitiet peger ifølge pressemeddelelsen fra Justitsministeriet også på en stigning i antallet af aktindsigter i medarbejdernes personalesager.

Det skal nu drøftes, hvordan lovgivningen kan ændres.

Det skal ske, i forbindelse med at Folketingets partier skal drøfte ændringer af offentlighedsloven.

Justitsministeren forventer at invitere partier til drøftelser om sagen inden sommerferien, fremgår det af pressemeddelelsen.

Meldingen fra ministeren kommer, samtidig med at et borgerforslag om netop navnebeskyttelse af offentligt ansatte ifølge dr.dk har rundet 33.000 underskrifter.

Hvis det når op på 50.000 underskrifter, skal det drøftes i Folketinget.

I 2019 blev den 58-årige læge Charlotte Asperud dræbt af en tidligere patient.

Hun var en del af et lægeteam, der fem år forinden tvangsindlagde gerningsmanden.

Drabet på Charlotte

Drabet på Charlotte Asperud skete natten til 30. april, hvor en mand brød ind i hendes bolig på Aspevej, mens hun lå og sov. Her overfaldt han Charlotte Asperud med et stumpt våben og pådrog hende så alvorlige skader, at hun senere afgik ved døden.

Læg dig ned

“Læg dig ned”, “læg dig helt ned”, “læg dig ned på maven”.

Sådan lyder det blandt andet i en lydfil offentliggjort af Nordsjællands Politi, der i efterforskningen af den brutale drabssag fra Tisvildeleje, faldt over en lydoptagelse med drabsmandens stemme.

Hør den uhyggelige lydfil HER.

Asperud boede alene i et hus på den grusbelagte Aspevej, hvor gerningsmanden brød ind og overfaldt kvinden.

Den kvindelige læge lå formentlig og sov, da en mand brød ind i hendes hjem gennem et vindue den 30. april klokken cirka 02.45. Her blev hun overfaldet med særdeles grov vold, og da hun blev fundet, blev hun fløjet på Rigshospitalet med helikopter, men hendes liv stod ikke til at redde. Hun døde ud på aftenen tirsdag.

Manden blev idømt forvaring på ubestemt tid.

Powered by Labrador CMS