Vigtigt: Giv møblerne denne tur efter vinteren
Havemøblerne kan have samlet både snavs, råd og skimmel hen over en lang vinter. Se, hvordan du kommer det til livs og shiner dem op igen
Det har været en lang vinter. Og måske har du ladet dine havemøbler stå på terrassen for at se venner og familie til en kop varm kaffe eller te til udendørs corona-komsammen.
Men nu har foråret meldt sin ankomst, og det betyder, at havemøblerne skal smide vinterstøvet og skinne om kap med solen.
Og det kræver først en grundrensning, siger Simon Auken Beck, som er konsulent hos Træ.dk, der drives af et fællesskab bestående af blandt andre Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og Træ- og Møbelindustrien.
– Der vokser alger alle mulige steder i naturen, og står dine havemøbler ude hele året, så vil noget af den belægning sætte sig på havemøblerne.
– Der kan også vokse skimmel i overfladen af træet. Det kan få træet til at se misfarvet, sort og snavset ud i overfladen. Men det betyder altså ikke nødvendigvis, at træet er ved at rådne væk, siger Simon Auken Beck.
Frem med kniven
Vil du undersøge, om der er råd i træet, tager du en kniv eller en skruetrækker og stikker ind i træet. Så vil du kunne mærke, hvis det er blødt af råd.
– Man skal være opmærksom de steder, hvor træet har en knast, eller der hvor der er boret for at sætte en skrue i. Der har træet en særlig svaghed for fugt, og der kan være svampevækst eller udvikling af råd.
Men sandsynligvis skal du altså bare have fat i brun sæbe og en skuresvamp for at rense dine møbler helt af.
Kræver de en større omgang, er det en god idé at slibe dem med sandpapir. Går du efter 12-tallet, kan du skille delene ad, smøre bolte og møtrikker og skifte dem, der eventuelt måtte være rustne.
Så kan du også komme helt ud i krogene, når du skal til at oliere delene.
Vigtigt at have styr på
Når du vælger olien, skal du have styr på træsorten.
Er det tropisk eller hårdt træ, bruger man ædeltræsolier. Har du et bord-bænkesæt i trykimprægneret fyrretræ, skal du have en olie til det.
– Rå linolie er der ikke skimmelmiddel i, og så vil selve olien blive vækstmedie for skimmelsvamp. Så kan man risikere, at det bliver værre, siger Simon Auken Beck.
Når du olierer, skal du bruge en god, hård pensel til at fordele et jævnt og tyndt lag, råder Nanna Christensen, som er medejer af Tibberup Høkeren.
– Der står ofte på dåsen, at man skal bruge en klud. Men det er altså kun producenterne, der tjener på det, for så sidder alt olien i kluden i stedet for på møblet, siger hun.
Når du har olieret det, skal det have lov til at tørre i mindst 12 timer – og gerne længere. Så kan du se på træet, hvor tørstigt det er.
– Træ er forskelligt, så du vil nok få nogle ujævnheder. Så giver du det lidt olie igen og tørrer efter, så det ikke er fedtet, siger hun.