Vigtigt gennembrud i Brexit-forhandlingerne

EU og Storbritannien enes om skilsmisseaftale, men er fortsat uenige om handel og fremtidigt forhold.

Mens fodgængere krydser Westminster Bridge i tågen, bevæger Storbritannien sig fortsat tættere på den endegyldige afsked med EU. Foto: Tolga Akmen / Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Den strid, som EU og Storbritannien har haft om deres skilsmisseaftale, der lagde grunden til briternes exit 31. januar i år, er bilagt.

Det er en knast på vejen mod de endelige forhold for briternes fremtidige forhold til EU. Men parterne er fortsat uenige om handel og fremtidigt forhold.

De to parter har over en række møder diskuteret en omstridt britisk lov om det indre marked, der reelt så stort på en central del af udtrædelsesaftalen.

Briterne har nu accepteret at trække konkrete bestemmelser fra loven tilbage.

Det bekræfter parterne i en fælles erklæring.

– Jeg er glad for at kunne meddele, at Michael Gove og jeg efter hårdt arbejde har indgået en principaftale for alle udeståender omkring skilsmisseaftalen, skriver EU-kommissær Maros Sefcovic på Twitter.

Det er ikke overstået

Bestemmelserne i den britiske lov ville have betydet, at briterne kunne se bort fra den aftale, som Storbritannien og EU havde indgået for toldkontrol mellem Nordirland og Irland.

Det fik EU-Kommissionen og medlemslandene til at sige, at den britiske regering løb fra en international aftale. Men den strid er nu bilagt.

En bilagt strid betyder dog ikke, at dramaet er forbi, og derfor bevæger de to parter sig fortsat tættere på den endegyldige deadline, der er 31. december i år.

Da man er så tæt på deadline uden en aftale, har man hos Dansk Erhverv anbefalet man sine medlemmer at forberede sig på, at der ikke kommer en aftale, da man så er dækket ind.

– Spørgsmålet er, om det er meningsfuldt at blive ved at forhandle, for det er de samme ting, man har diskuteret, siden briterne trådte ud. Men vi håber, at man kan blive enige, for det er tungt for erhvervslivet, og det bliver tungere og tungere, EU-chef Lasse Hamilton Heidemann i Dansk Erhverv sagt til Ritzau.

Usikkerheden så tæt på deadline skaber problemer. Omkring 70.000 arbejdspladser er knyttet til dansk eksport til Storbritannien. Danske virksomheder eksporterer for omkring 100 milliarder kroner årligt.

Ifølge EU-chefen vil et brexit uden aftale medføre, at nogle virksomheder formentlig må opgive det britiske marked.

– Nogle tariffer er så høje, så man må overveje, om der overhovedet er et marked i Storbritannien, siger Lasse Heidemann.

Powered by Labrador CMS