Vigtigt: Derfor skal du ikke klippe hækken endnu

Det er en udbredt misforståelse, at havens hække og buske skal beskæres kraftigt om sommeren. Vil man styrke biodiversiteten og hjælpe dyr og insekter i haven, skal man vente med at beskære hækken til sensommer eller efterår, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Klik dig videre i galleriet og læs reglerne om hækkeklipning, som forbrugerrådet Tænk har samlet. (Foto: Colourbox)
Klik dig videre i galleriet og læs reglerne om hækkeklipning, som forbrugerrådet Tænk har samlet. (Foto: Colourbox)
Offentliggjort Sidst opdateret

Så snart det bliver forår, begynder mange danske haveejere at finde hækkesaksen frem. De nye skud på hækken skal klippes af, så hækken igen står snorlige i løbet af sommeren og helst inden sankthansaften, skal der skæres dybt i hækken.

Men dét er en misforståelse, der skader mere, end den gavner, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

– I foråret begynder planten at vokse. Det vil sige, at den investerer en hel masse kræfter i at lave nye skud af grene og blade, samt ikke mindst blomster og frugter, som både fugle og insekter har stor gavn af. Men hvis man skærer det af i løbet af sommeren, så fjerner man i virkeligheden alt det, som der er blevet investeret, siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Udover skadevirkningerne for planten, har det også konsekvenser for biodiversiteten og dyrelivet at beskære busk eller hæk tæt om sommeren.

– En busk eller hæk er et attraktivt sted for fuglereder, fordi bladene er så tætte, at fjender ikke opdager den. Men bliver hækken beskåret, kan reden pludselig stå til åbent skue, og så risikerer man at sætte en flok fugleunger i fare, siger Michael Carlsen.

Lad afskårne grene blive i haven

Hvis du vælger at beskære hække, træer eller buske efter sommeren, så brug det afskårne materiale til kvasbunker, der kan fungere som hule for pindsvinet og være levested for insekter og smådyr – og som dermed også bliver spisekammer for havens fugle om vinteren.

– Pindsvin går i vinterhi i oktober-december. De bruger blandt andet nedfaldne blade til at bygge deres reder med, og de foretrækker at bygge rederne under dække. Derfor skal man ikke smide hverken de afskårne grene eller de nedfaldne blade ud, men derimod finde et sted at lægge det i haven, siger Michael Carlsen.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke regler for hækkeklipning der gælder i Danmark.

Hvornår og hvordan skal du klippe din hæk?

Klipning af ligusterhækken

Liguster- og andre løvfældende hække, altså dem, der taber bladene om vinteren, vokser lidt mere end stedsegrønne hække. Hvis de skal stå skarpt hele året, skal du klippe dem både i juni og igen i august.

Hækkene kan dog klares med en enkelt klipning, hvis du kan holde ud, at de stritter lidt og venter til juli måned. Det gælder også bøgehækken.

Stedsegrønne hække klippes forår eller efterår

Cypres, buksbom, gran og andre stedsegrønne hække, som står med blade hele året, behøver også kun en klipning om året.

Det bedste tidspunkt at hive hækkeklipperen frem til den slags hæk er i april eller august/september.

Pas på fuglereder i hækken

Klipper du hækken før Sankt Hans, skal du passe på fuglereder i hækken. Vær også opmærksom på, at du kan komme til at åbne hækken for katte og andre rovdyr, som kan få let adgang til fuglerederne.

Klip hækken på en grå dag

Overskyet vejr og lidt vind er det bedste hækkeklippevejr. Det skyldes, at vinden blæser insekter væk, som bliver hvirvlet frem, når du klipper hækken.

Klip bredest forneden

Hækken klarer sig bedst, hvis den er bredest forneden og lidt smallere i toppen. Fx 30-40 cm øverst og 40-50 cm nederst. Så kan solen trænge igennem hækken, og din hæk kan holde sig tæt og grøn i bunden.

Hvis hækken er bred i toppen, risikerer du, at den ikke får sol nok, og at den knækker sammen, hvis der lægger sig sne på den om vinteren.

Spænd snor ud for at klippe lige

Øjemålet kan være tilstrækkeligt for den rutinerede hækkeklipper, men husk at træde tilbage ind i mellem for at sikre dig, at hækken ikke pludselig er en halv meter lavere i den ene ende end i den anden.

Spænd snor ud, hvis du vil være sikker på, at du klipper hækken helt lige hele vejen hen. Det kan være en god hjælp.

Klip nedefra og op

Hvis du klipper nedefra og opefter, undgår du, at det du klipper af, ender i den del af hækken, som du skal til at klippe.

Siderne skal altid klippes først og toppen til sidst.

Undgå at hækken breder sig

Hækken kan godt snyde dig og blive bredere år for år, hvis du ikke går til den med hækkeklipperen. Selv om den ser skaldet ud lige efter klipningen, skal den komme sig.

Stedsegrønne hække kan ikke skyde fra trælignende, tørre kviste, så der skal altid være grønt tilbage, når du har klippet den.

Lapning af hullet hæk

Ældre hække kan blive hullede og uskønne at se på. Du kan prøve at beskære hækken kraftigt – ind til 5 cm fra grundstammen – og give den et par år til at vokse sig stor igen. Gør det først på den ene side af hækken og efter et par år på den anden side.

Du kan også plante nye hækkeplanter ind i hullerne for at tætte den igen.

Brug afklippet som kompost

Afklippede grene og kviste kan hakkes i mindre stykker og skubbes ind under hækken. Så vil det med tiden kompostere og give hækken næring.

Følg regler for hækkeklipning og undgå nabostrid

Regler for hækkeklipning afhænger af om de står ud til en offentlig vej eller på skellet mellem din grund og din nabos grund. Kend reglerne, så du undgår konflikter med naboen eller kommunen.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Powered by Labrador CMS