Vigtig tjekliste: Sådan gør du bilen vinterklar

Derfor skal du blandt andet vaske bilen, rydde op i den, smøre låse og tjekke køler- og sprinklervæske inden vinteren.

Vil du gerne gøre bilen helt vinterklar? Så klik igennem galleriet for at se, hvad du bør have i bilen i de kolde måneder.
Vil du gerne gøre bilen helt vinterklar? Så klik igennem galleriet for at se, hvad du bør have i bilen i de kolde måneder.
Offentliggjort Sidst opdateret

Is, salt, slud og frost. Det tager alt sammen hårdt på bilen. Derfor kommer her en tjekliste til, hvad du skal huske, hvis du vil gøre bilen vinterklar.

Første ting er at skifte fra sommer- til vinterdæk – og gerne inden den første sne, siger Henrik Rasmussen, områdeleder i Falck Assistance DK.

I Danmark er det lovpligtigt, at vinterdæk har minimum 1,6 millimeters dækmønster. Han anbefaler dog at køre med mindst 3 millimeter dækmønster. Deres levetid varierer, men en tommelfingerregel er maksimalt fem år.

Vinterdækkene skal opbevares tørt, mørkt og gerne i en dækpose. Så jeg anbefaler ikke at købe brugte vinterdæk, for man ved ikke, hvordan de har været brugt og opbevaret, siger Henrik Rasmussen.

“Salt går i lakskader som et åbent sår”

Næste trin for at gøre bilen vinterklar er helt enkelt at rydde op i bilen. For gamle tæpper, aviser og klude samler fugt om vinteren, og det skaber rust, siger han. Det samme gælder bundmåtterne.

Derfor skal du pakke en nødhjælpspakke

Kombinationen af mørke og glatte veje er ikke god, hvis man vil undgå ulykker.

Så hvis du skulle være så uheldig at bilen giver op, glider i en grøft eller du er involveret i en ulykke og du bliver nødt til at vente i bilen til vejhjælpen kommer, er det en rigtig god idé at have en vinter nødhjælpspakke i bagagerummet.

I din nødhjælpskasse er det en godt at have tæpper, handsker og varmt tøj.

Det er også altid en god idé at have et par ekstra uldstrømper liggende, som du kan tage uden over dine sko. De giver nemlig en fantastisk modstand på is og sne, hvis du skal ud og skubbe bilen fri.

Ud over noget at holde varmen i er det også altid vigtigt at have strøm på din mobil, så du kan ringe efter hjælp.

Kilde: AutoOffer

Så tjek også bundmåtterne, og tør dem på badeværelsesgulvet, hvis de er våde. Eller overvej sådan en plastbakke, man kan lægge ovenpå bundmåtterne i vinterhalvåret, siger Henrik Rasmussen.

Det er også vigtigt at få rengjort bilen udenpå, hvis man vil gøre bilen vinterklar. Vejsaltet sætter sig nemlig i snavset, og saltet går direkte i lakskader som et åbent sår, siger Henrik Rasmussen.

Det er også en god idé at smøre dørlåse og bagklap med lidt låseolie, selv om man oftest bruger fjernbetjenings-knappen til at låse op.

For den vinterdag, hvor bilen er løbet tør for strøm, er det noget skidt, hvis låsen ikke er smurt. Så risikerer man, at den sidder fast, siger Henrik Rasmussen. Samtidig kan du også give dørlisterne lidt silikone, så de heller ikke fryser til.

Hvis sprinklervæsken fryser til

Man bør også være sikker på, ellers spørg en mekaniker, om både bilens kølervæske og sprinklervæske er frostsikret, siger Yasser Abaiji, der er teknisk konsulent hos FDM rådgivning.

Kølervæsken bør være i orden, hvis bilen regelmæssigt kommer til service. Den frostsikrede sprinklervæske kan du selv hælde på, siger han.

Vælg en sprinklervæske, der er frostsikret til 20-25 minusgrader. Så risikerer du ikke, at den stopper dysserne eller fryser på ruden, siger han.

Vinter betyder også flere timer med sparsomt dagslys. Derfor bør du også tjekke bilens lygter, siger Yasser Abaiji. Så tænd katastrofelyset, se at alle pærer lyser, og få en anden til at tjekke dit stoplys, mens du træder på bremsen.

Stress din bil

En anden god ting kan være at få mekanikeren til at “stressteste” bilens batteri, siger Yasser Abaiji. For når vi har klimaanlæg, varmeblæsere og sædevarmen tændt om vinteren, tapper det alt sammen på batteriet.

Og når det bliver frostvejr, kan batteriet samtidig miste 50 procent af sin kapacitet. Og så står man måske med en bil, der ikke kan starte, siger Yasser Abaiji.

Hvis bilbatteriet ellers er tiptop, bør man dog ikke spare på klimaanlæg og aircondition. Tværtimod.

For det har godt af cirkulationen, og man får fugten ud af kabinen. Så det er både godt for sikkerheden, bilen og levetiden på klimaanlægget, siger Yasser Abaiji.

Klik igennem galleriet ovenover for at se, hvad du bør have i din bil om vinteren.

Powered by Labrador CMS