Vidste du det? Du kan også få pant for disse ting

Pant på juice- og saftprodukter har nu været en del af pantsystemet i et år, og danskerne har sendt masser af de nye pantflasker og dåser til genanvendelse. Men selvom vi allerede kan kalde os verdensmestre i at pante, skal vi blive bedre, mener Dansk Retursystem.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fire millioner pantflasker og dåser ryger gennem det danske pantsystem hver eneste dag året rundt. Derved sparer vi mere end 150.000 tons CO2 årligt ved at sende 1,4 milliarder pantflasker til genanvendelse.

Sidste år kom der som noget nyt også pant på juice, smoothies- og saftprodukter, og dermed fik danskerne endnu bedre muligheder for at hjælpe klimaet.

Og vi har taget rigtig godt imod det nye initiativ, skriver Dansk Retursystem i en pressemeddelelse.

De fem procent af vores returpant, der kommer fra juice og saft, er begyndt at strømme tilbage i pantsystemet.

– Vi har været spændte på, om danskerne ville huske at pante juice- og saftflasker, så vi er glade for at se, at de begynder at komme tilbage. Pantsystemet fungerer kun, når vi er sammen om at genanvende – så hjælper vi hinanden og klimaet, siger Lars Krejberg Petersen, adm. direktør i Dansk Retursystem.

Vi skal blive endnu bedre til at pante

Men selvom danskerne kan betragte sig som verdensmestre i pantning, så både kan og skal vi blive endnu bedre, mener Dansk Retursystem.

Når flere end 9 ud af 10 pantemballager kommer retur, betyder det også, at der er cirka 125 mio. flasker og dåser, der ikke kommer tilbage i systemet.

Det svarer til, at hver eneste dansker sagtens kan pante 22 flasker eller dåser mere hvert år i stedet for at smide dem ud.

– Særligt de nyeste i pantfamilien, juice, saft, most og smoothies, skal mange af os vænne os til, at der er pant på, så de ikke ryger i skraldespanden. Det vil vi gerne have danskernes hjælp til at blive bedre til, siger Lars Krejberg Petersen.

I galleriet ovenfor kan du blive klogere på pant og affaldssortering.

Powered by Labrador CMS