Vi tænker ikke på vores tænder, når vi spiser

Det er ikke tænderne, vi tænker på, når vi spiser søde sager. Foto: Iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Vi danskere tænker meget over, hvad vi kommer i munden. Men det er ikke på grund af tænderne, at vi springer kagen og colaen over

41 procent af danskerne tænker mere på vægten end tænderne, når de afgør, hvad de skal komme i munden.

En ny undersøgelse fra zendium viser, at over halvdelen af danskerne (66 procent) slet ikke tænker over, hvad der er skadeligt for deres tænder. Hele 75 procent vælger ikke fødevarer fra, selvom de er vidende om, at de er skadelige for deres tænder.

– Det er ærgerligt, vurderer klinisk konsulent Lene Heilskov.

– Vores mundhygiejne har stor betydning for vores velbefindende. Både dansk og international forskning har vist, at der er sammenhæng mellem paradentose og diabetes og hjertesygdomme.

Vi tænker på vægten frem for tænderne

Tænder og mundhygiejne er ikke på danskernes topliste over bekymringer, når de indtager den store fredagsmiddag eller skal søndagshygge foran tv’et.

41 procent af os har fokus på om vores indtagelser er fede eller indeholder meget sukker fordi vi ønsker at holde vægten nede, 35 procent spiser af lyst og vælger ud fra smag, mens 53 procent overvejer om maden er sund inden de sætter tænderne i den.

Kun 10 procent af danskerne tænker over om maden kan give dem huller i tænderne eller på anden måde kan være skadelig for deres mundhygiejne.

Det er især kvinderne, der tænker over, hvad de putter i munden

Det er især kvinderne, som fokuserer på, om det er fed og sukkerholdig mad (49 procent), de kommer i munden. Mens mændene (44 procent) vælger mad ud fra smag og lyst og ikke tænker på andet. Kun 10 procent skænker tænderne og tandlægen en tanke, når munden løber i vand.

– Det er problematisk, at så få danskere tænker på deres tænder, når de planlægger deres måltider. Tænderne er mindst lige så vigtig for vores sundhed og velvære som vores kropsvægt. For at have en sund mundhygiejne er det vigtigt at spise mange grove grøntsager. På den måde får vi trænet tænderne og gjort dem stærke. Søde sager og salt skal undgås, da sukker giver caries og salt øger tørsten efter søde læskedrikke. Det er til gengæld vigtigt at drikke vand for at holde tænderne rene og munden frisk. Og derudover skal vi selvfølgelig altid børste tænder to gange om dagen, siger Lene Heilskov.

Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter af zendium på internettet i januar 2015. Der er gennemført 1000 interviews med danske respondenter – ligeligt fordelt blandt køn, alder og bopæl.

 

Powered by Labrador CMS