Vi smider tonsvis af mønter ud med skraldet
Det var en mand med et særligt kendskab til skrotmønter, som fik asiater løsladt efter dom om falskmøntneri.
Et enkelt kig på de danske mønter, som en kineser sidste sommer havde taget med til Nationalbanken for at få vekslet, fortalte direktøren i et sjællandsk firma, at mønterne var ægte – ikke falske, som politiet ellers troede.
Kineseren havde taget 75.000 kroner i 20’ere med til Danmark og påstod, at de kom fra skrot, som var blevet solgt fra vesten til Kina. Her bliver det sorteret, og i affaldet finder kineserne mængder af mønter. Også danske.
En anden asiat var dømt i en lignende sag, mens tre andre sad varetægtsfængslet.
Kort før jul fik sagen dog en ny drejning, da den sjællandske direktør så mønterne i avisen. Direktøren ønsker ikke sit navn, firmaets navn eller geografiske placering frem.
Han tjener nemlig sine penge på at opkøbe slagge – det materiale der bliver til overs, når danskernes affald har været igennem forbrændingen. Og det er der tonsvis af mønter i.
– Du har sikkert prøvet at have en 20’er i lommen, og så er den pludselig væk. Du har ligget og sovet i sofaen, og så er den gledet ud og har lagt sig mellem hynderne, siger direktøren.
– Så ryger sofaen til forbrænding, og sofaen brænder væk. Men temperaturen er ikke høj nok til at påvirke mønten ret meget. Så den overlever og kommer ud som slagge i sidste ende, forklarer direktøren.
Ifølge direktøren ligner hans skrotmønter til forveksling dem, som kineseren forsøgte at veksle i banken. Det måtte politiet også indrømme, da de besøgte direktøren for at se nærmere på de mønter, som danskerne har smidt ud.
I hans firma er der et lokale, hvorfra der lyder en raslen og klirren. Indenfor står to kvinder ved hver sin mønttællermaskine.
Mønterne, som kommer ud af slaggen, er grå af klistret støv. Derfor renses de i en maskine, så de bliver skinnende blanke. De bøjede og misfarvede ryger ud. Resten tælles, puttes i poser og veksles så i banken.
Og hvor mange penge det så drejer sig om hvert år, vil direktøren ikke ud med.
Da direktøren ikke opkøber hele verdens slagge, bliver tonsvis sendt til Kina.
– Kineserne finder mønter fra hele verden, som de prøver at få vekslet til rede penge i de forskellige lande. Det er der ikke noget uærligt i, siger direktøren.
/ritzau/