Vi pendler i stigende grad ud af byerne
Pendlingen vender. Nu pendler flere ud af byen for at gå på arbejde, viser analyse fra Danske Regioner.
Danskerne er blevet så begejstrede for at bo i byerne, at flere og flere tager bilen, bussen eller toget ud af byerne for at gå på arbejde.
Siden 2009 har der ifølge en analyse fra Danske Regioner været en klar tendens til, at folk i arbejde pendler mindre ind mod storbykommunerne og mere væk fra dem.
I København er antallet, der dagligt pendler ud af byen, steget knap to procent siden 2009, mens antallet, der pendler ind, er faldet tilsvarende, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Forskere og politikere overraskede
Udviklingen overrasker både forskere og politikere.
– Det er overraskende, at færre pendler ind til København og andre byer, og at flere pendler ud, siger trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet, RUC, til Jyllands-Posten og fortsætter:
– Tidligere tog man en uddannelse inde i byen, og så flyttede man ud af byen, når man fik børn for at få frisk luft og grønne græsplæner.
– Nu bliver man boende inde i byen, hvor der er kommet flere grønne områder, mindre forurening, mindre industri, og hvor der sker mere. Derfor må flere tage uden for byen for at arbejde.
Per Homann Jespersen mener, det er en del af udkantsområdernes problem, at byerne tiltrækker flere og flere.
Spændende læsning
I regionerne kalder formand Bent Hansen (S) analysen for spændende læsning.
– Vi har de seneste fem-seks år set, at flere og flere pendler væk fra de store centre, fordi der ligger rigtig mange spændende arbejdspladser uden for de store byer.
– Brande er et godt eksempel med virksomheder som Siemens, Bestseller og en stor kartoffelmelsfabrik, siger han til Jyllands-Posten.
Regionerne foreslår, at man bruger de resterende 1,6 milliarder kroner fra forliget om “Bedre og billigere kollektiv trafik” til mere kollektiv trafik og infrastruktur for at understøtte udviklingen.
/ritzau/