Vi overvurderer vores sundhed: Sådan får du grøntsager nok

91 procent af danskerne går op i at spise sundt, viser en ny undersøgelse. Alligevel bliver vi tungere og tungere

Offentliggjort Sidst opdateret

Spis mindre kød og mere grønt. Planterigt og varieret. Fisk, bælgfrugter og fuldkorn - men spis ikke for meget.

Det skorter ikke på kostråd, men det kan være svært at leve op til dem alle.

40 procent af danskerne mener selv, at de spiser lige så sundt i dag som for tre år siden. Næsten halvdelen mener, at de spiser sundere i dag. Det viser en befolkningsundersøgelse udarbejdet af Epinion på vegne af Arla.

Men selv om mange af os føler, at vi spiser sundere end tidligere, peger sundhedsstatistikkerne på, at folkesundheden daler.

Sundhed kan være mange ting for eksempel at gå en tur. Men man skal passe på, at man ikke kompenserer for et usundt måltid ved at gå en tur, siger Helle Petersen, der er landedirektør i Arla. - Vi kommer til at lave den undskyldning, at vi har lavet noget sundt og derfor har fortjent en sodavand, et ekstra glas vin eller chokolade - noget, der gør, at vi får for meget fedt eller sukker i systemet, siger hun. (Arkivfoto).
Sundhed kan være mange ting for eksempel at gå en tur. Men man skal passe på, at man ikke kompenserer for et usundt måltid ved at gå en tur, siger Helle Petersen, der er landedirektør i Arla. - Vi kommer til at lave den undskyldning, at vi har lavet noget sundt og derfor har fortjent en sodavand, et ekstra glas vin eller chokolade - noget, der gør, at vi får for meget fedt eller sukker i systemet, siger hun. (Arkivfoto).

- Det er problematisk, siger Helle Petersen, der er landedirektør i Arla, og fortsætter:

- Vi kommer ikke overvægten til livs ved bare at sige, at man bare skal spise efter kostrådene. Folk skal stadig kunne omsætte det til måltider, der smager godt.

Ifølge de officielle kostråd skal man spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Frugten er vi gode til at få spist, mens det halter med grøntsagerne, siger Sisse Fagt, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

En af årsagerne er ifølge Sisse Fagt, at det kan være svært at måle, hvornår man har spist nok grøntsager.

Ifølge Helle Petersen, der er landedirektør i Arla, mangler mange inspiration til at omsætte grøntsager til retter. Hun råder til, at man eksperimenterer lidt i køkkenet. Fyld ekstra grøntsager i lasagnen, eller lav en klassiker grøn som for eksempel chili sin carne. (Arkivfoto).
Ifølge Helle Petersen, der er landedirektør i Arla, mangler mange inspiration til at omsætte grøntsager til retter. Hun råder til, at man eksperimenterer lidt i køkkenet. Fyld ekstra grøntsager i lasagnen, eller lav en klassiker grøn som for eksempel chili sin carne. (Arkivfoto).

Lidt peberfrugt på ostemaden, tomat i en gryderet og en salat til frokost, der måske fylder meget, men ikke vejer særlig meget - hvor meget har man så fået?

Det er faktisk ikke noget, man behøver at være så pertentlig omkring, forklarer Sisse Fagt.

- Hvis man laver en regel om, at man skal prøve at få grøntsager i hvert måltid, så er man godt på vej uden at gå at tælle og veje, siger hun.

Hummus eller bønnedip

Alligevel råder hun til at øge bevidstheden omkring vægten af grøntsager.

- Prøv at få en fornemmelse af, hvor meget 100 gram af forskellige ting er, siger hun.

- Hvis man spiser salater, skal man sørge for, at der er noget gods i. Det simple er at løfte skålen og mærke, om det vejer noget. Så er der en stor chance for, at du får en væsentlig del af dine "seks om dagen", fortsætter hun.

Et andet godt tip til at få mere grønt er at lave hummus eller bønnedip som tilbehør til gnavegrønt eller rugbrødsmaden, siger Sisse Fagt.

Et af kostrådene er nemlig at skrue op for bælgfrugterne, som blandt andet tæller bønner, ærter og linser.

Det er vigtigt at huske, at alle grøntsagerne ikke behøver at presses ind i aftensmåltidet.

- De fleste danskere har fem til seks spiseperioder i løbet af en dag, så split indtaget op, siger Sisse Fagt.

52,6 procent af den danske befolkning havde i 2021 et BMI på over 25 og var dermed overvægtige eller svært overvægtige.

Til sammenligning var det 51 procent i 2017 og 46,7 procent i 2010.

Powered by Labrador CMS