Vi køber flere boliger: Færre er til salg
Antallet af boliger til salg er faldende
Færre boliger prydes med et til salg-skilt i vinduet eller indkørslen – på trods af, at der faktisk sættes flere til salg.
Her ved indgangen til 2015 er der med andre ord ved at komme gang i handlen. 56.096 ejerboliger står til salg fordelt på 34.039 parcel- og rækkehuse, 6.487 ejerlejligheder og 11.135 fritidshuse, viser Realkreditrådets nye udbudsstatistik.
Det er godt 3.300 færre sammenlignet med årsskiftet sidste år. Boligudbuddet er faldet over hele landet for alle ejendomstyper. Samtidig stiger priserne.
Udbudsprisen på huse er 2,2 procent højere end sidste år, og udbudsprisen på ejerlejligheder er øget med 8,1 pct. Der er prisstigninger i de fleste dele af landet, men både for huse og lejligheder er prisstigningerne fortsat størst omkring Hovedstaden.
»Efter faldende udbudspriser på huse siden 2008 er pendulet så småt svinget tilbage i 2014. Der har været svagt stigende udbudspriser det meste af året, og et hus på 150 kvm. koster i gennemsnit knap 50.000 kr. mere end for et år siden,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.
Også ejendomsmæglerkæden Home oplever, at der sælges ud af lageret.
»Kort sagt, så sælges boligerne hurtigere, end nye boliger kommer på markedet. Selv om vi er i vintermånederne, er der kommet mere fart på salget det seneste kvartal, hvor salget af boliger i Home ligger ca. 15 procent over samme periode året før,« skriver relationschef Mads Ellegaard i en kommentar til udbudsstatistikken.
Ejendomsmæglerkæden forventer 15 procent flere handler i 2015 sammenlignet med 2014.
På landsplan rammer opsvinget på boligmarkedet stadig skævt, særligt når det kommer til hussalget. Mens udbudstiderne bliver kortere øst for Storebælt, er de uændrede på Fyn og i Østjylland og længere vest for Storebælt.
I lejlighedssalget er der generelt skåret en måned af udbudstiderne det seneste år, så de i gennemsnit står til salg i syv måneder. Også her sker salget hurtigst i byerne.