Vi har lige skiftet om: Men vintertiden synger på sidste vers
EU-Kommissionen sendte i september et reformforslag til behandling. Hvis det vedtages vil skift mellem sommer- og vintertid være fortid allerede fra 2019.
Natten til i dag, søndag, kan blive en af de sidste gange, vi skal stille uret tilbage for dagslysets skyld.
EU-Kommissionen og i særdeleshed præsident Jean-Claude Juncker argumenterede i september for en plan om at afskaffe vintertiden allerede fra år 2019.
– Tidsskiftet må stoppe, sagde Juncker i sin årlige tale til EU-Parlamentet i september.
I Danmark ønsker omkring 48 procent en afskaffelse, mens knap 38 procent er imod, viser en rundspørge lavet af Voxmeter for Ritzau.
Det kan hænge sammen med mindre gener, så som at børn og kæledyr ikke automatisk er indstillet på at sove en time længere.
Som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet, burde vintertid faktisk kaldes normaltid, da det er sommertid, der er nykommer.
Du kan se flere facts om vintertid i galleriet ovenfor.
Systemfejl og personlig sundhed
Det kan også være, at man har oplevet større problemer, som da en systemfejl hos Nets forårsaget af tidsovergangen betød, at 34.000 betalinger blev trukket dobbelt fra kundernes dankort i 2016.
Argumentet for bevarelse af sommertid og vintertid har rod i personlig sundhed.
Det giver nemlig borgere større mulighed for at fange noget sollys i dagtimerne, som især giver mening i de nordlige lande med lange mørke vintre.
Dagslys påvirker søvn
En ny global undersøgelse lavet af YouGov for Velux-fonden viser, at mere end halvdelen af de 16.000 respondenter mener, at dagslys påvirker deres søvn, mens hele 63 procent siger, at solstrålerne har indflydelse på deres produktivitet.
I samme undersøgelse påpeges det, at 18 procent angiver, at de bruger mellem 21-24 timer indendørs i vinterhalvåret.
Flere undersøgelser peger på, at netop tid tilbragt i dagslys har stor betydning for menneskelig velvære og sundhed.
På trods af dette er der bred folkelig opbakning til beslutningen om afskaffelse af tidsskift. 82 procent af 4,6 millioner adspurgte svarede i en EU-undersøgelse i august, at de var for en afskaffelse