Vi har en plan med vores opsparing
Langt de fleste danskere sparer op med en plan i baghovedet for, hvad pengene skal gå til. Og det motiverer.
Forsøger du hver måned at lægge penge til side for at få råd til en ny bil, lidt ekstra til alderdommen eller drømmeferien? Så er du ikke alene, for omkring 2,9 millioner danskere ud af de 3,5 millioner mellem 18 og 65 år sparer op.
Syv ud af 10 har således planer for, hvad pengene skal bruges til – og det er markant flere end for fire år siden, hvor kun halvdelen sparede op med et bestemt mål for øje, viser en undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Nordea. 1103 personer mellem 18 og 65 år har svaret på spørgsmål om opsparing.
Plus 55 er bedst
– Det er en klar fordel at gøre sig selv klart, hvad man sparer op til, fordi det styrker ens motivation til at få sparet nok op og til at få nok ud af sin opsparing, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonomi Nordea, om undersøgelsen.
Det er de 55 plus-årige, der er bedst til at have mål for sparepengene. Mere end otte af 10 ved, hvad de skal bruge pengene til. Mens de unge sparer op til bolig, lægger de ældre penge til side til alderdommen.
– Når vi fylder 40 år, drejer sparefokus 180 grader. Vi blænder op for det lange perspektiv, og så står der med ét “pension” på rigtig mange sparekroner. Tager man generationsbrillerne på, er det lige før man kan spørge folk om deres alder og så fortælle dem, hvad de sparer op til, siger forbrugerøkonomen.
Ferie har høj prioritet
Ferie har dog også høj prioritet, og den sparer mere end hver femte dansker op til. Det er dog især kvinder, unge, lavtlønnede og børnefamilier, der ligger over gennemsnittet, med mere end hver fjerde, som øremærker opsparingen til ferie.
Undersøgelsen viser regionale forskelle. 20 ud af 100 nordjyder er i gang med at spare op til større forbrugsgoder, mens det kun gælder 13 ud af 100 i region hovedstaden.
– Geografisk er midtjyderne bedst til at sætte planlægge deres opsparing med tre ud af fire, mens sjællænderne er dem, der med to ud af tre ligger lavest i disciplinen “målrettet” opsparing, skriver Ann Lehmann Erichsen om undersøgelsen.
Det sparer vi op til:
* Pension: 38 procent
* Dårlige tider: 23 procent
* Ferie: 22 procent
* Bolig: 14 procent
* Andre store forbrugsgoder: 10 procent
* Betale af på gæld: 8 procent
* Sparer op til børnene: 7 procent
* 27 procent har ingen plan med opsparingen
Der er stor forskel på, hvornår i livet man sparer til bestemte ting.
Se top og bund her:
* Bolig: 32 procent af de 18-25 årige sparer op til bolig mod blot fire procent af de 55-65 årige.
* Ferie: Igen topper de 18-25 årige, hvor 33 procent sparer op ferie. Blandt de 40-65 årige er det 17 procent.
* Dårligere tider: Blandt de unge mellem 18-25 år, lægger 36 procent penge fra til dårligere tider, mens det kun er 16 procent af de 40-54 årige, der polstrer sig til eventuel modgang.
* Pension: Her er det de 55-65 årige, der kan se pensionen indenfor en kort tidshorisont, der sparer op. I den gruppe sparer 60 procent op til pension, mens det blot er ni procent af de 18-25 årige.
* Varige forbrugsgoder: 21 procent af de 18-25 årige sparer op til større indkøb, mens det gælder for 14 procent af de 40-54 årige.
* Gæld: Blot fem procent af de 55-65 årige sparer op til at kunne betale gæld, mens 13 procent af de 25-39 årige sparer op til denne post.
Kilder: TNS Gallup har gennemført undersøgelsen for Nordea, hvor 1103 personer mellem 18 og 65 år har svaret på spørgsmål om opsparing.
/ritzau/