Vi går glip af velfærd for to milliarder kroner
Børnehaverne vil gerne have flere pædagoger, de ældre kunne tænke sig et ekstra bad, og en del bilejere og cyklister ville næppe gøre oprør, hvis de dårlige veje kunne få en smule ny asfalt.
Det er ikke gratis, men en ny analyse viser, at kommunerne har penge til at skrue en anelse op for velfærden i Danmark. Det skriver avisen.dk torsdag.
Analysen af de kommunale regnskaber er lavet af HK, FOA, Dansk Socialrådgiverforening, Danmarks Lærerforening, BUPL og Magisterforeningen, og den viser, at kommunerne i 2014 har brugt 2,3 milliarder kroner mindre, end budgettet tillader.
Selv om det kun svarer til en procent af budgettet, har de faglige organisationer regnet sig frem til, at pengene kunne omsættes til 4.000-5.000 pædagoger, hjemmehjælpere eller skolelærere.
Tudetosset
Ifølge fagforbundet FOA hænger resultatet sammen med, at regeringen pålægger kommunerne skrappe økonomiske sanktioner, hvis de overskrider den såkaldte serviceramme, FOA-formand Dennis Kristensen kalder underforbruget »tudetosset« og mener, at man snyder danskerne.
»Jeg ærgrer mig over, at kommunerne år efter år kan opkræve skatter til velfærd og service og ende med at stikke rigtig mange penge tilbage i sparekassen. Man snyder jo danskerne for alt det, de betaler til,« siger Dennis Kristensen til Berlingske Nyhedsbureau.
Der er skåret ind til benet
Pædagogerne mener heller ikke, at det hverken er klogt eller rimeligt at holde igen med midlerne, når personalet i børnehaverne slider i det.
»Der er skåret ind til benet i daginstitutionerne, og derfor er det beskæmmende, at kommunerne holder på pengene i stedet for at sikre alle børn den samme høje kvalitet,« siger formand Elisa Bergmann til avisen.dk.
Kritikken preller af på Kommunernes Landsforening (KL), og formand Martin Damm (V) forklarer over for avisen.dk, at overskuddet viser, at de har styr på pengepungen.
»99 procent er at ramme skiven. I vinteren 2010 brugte vi omkring to milliarder kroner ekstra på snerydning. Vi kan ikke så godt sige, at vi ansætter nogle flere og så håbe, at det ikke bliver snevejr,« siger Martin Damm.