Vestasselskab får gigantordre i England

Foto: Henning Bagger/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

MHI Vestas Offshore Wind skal sende deres allerstørste vindmøller mod England.

Det kan blive resultatet, efter det engelske Navitus Bay Development Limited har valgt danske Vestas og deres joint venture med Mitsubishi til en gigantisk ordre med havvindmøller ud for den engelske kyst.

MHI Vestas skal levere møller af typen V164-8.0 MW til havvindmølleparken, som har et potentiale til at få en kapacitet på op til 970 MW (megawatt) med maksimalt 121 møller. Den største hidtidige ordre for selskabet var på 400 MW ligeledes til havvindmøller i England – den såkaldte Rampion Offshore Wind Farm. På det projekt var det de noget mindre 3,45 MW-møller, der blev bestilt, så det er i en lidt anden størrelse, de nu skal levere.

»Det er godt for MHI Vestas, at det er den store 8 MW-mølle, og det er en indikation på, at møllen begynder at tage nogle markedsandele. Det er den slags projekter, den her mølle er tænkt på, at den skulle bruges til,« siger chefanalytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen.

Planen er, at MHI Vestas med tiden skal overtage al produktion af havvindmøller fra Vestas Wind Systems, og det vil ske automatisk, når kunderne bestiller de store nye møller. Det projekt på 400 MW, som tidligere i år blev bestilt til England, skal bestå af 3,45 MW-møller produceret af Vestas Wind Systems, mens de større møller skal produceres af MHI Vestas.

»Hvis projektet skrider retmæssigt frem, så er det et tegn på, at vindmøllen nok skal vise, at den er konkurrencedygtig. Den kommer også til at være væsentlig billigere end tidligere møller, og at man har fået Mitsubishinavnet med, gør bare Vestas endnu nemmere at sælge overfor store, udenlandske kunder,« siger Jacob Pedersen, der siger at det joint venture, Vestas har indgået med Mitsubishi har givet firma en »urokkelighed på eksistensen«.

Job i møller

Projektet, som Vestas nu skal levere til, skal ligge vest for øen Isle of Wight, der ligger i den Engelske Kanal mellem England og Frankrig. På øen har Vestas allerede etableret en vingefabrik, hvor vinger til de helt store 8 MW-møller bliver produceret.

MHI Vestas’ produktion af vinger på Isle of Wight er et led i en strategi, hvor joint venture-selskabet planlægger at investere 200 millioner pund eller godt to milliarder kroner i at skabe cirka 800 job i England.

Hvis møllerne skal op inden 2018-20, er der danske arbejdspladser i det, mener Jacob Pedersen. Blandt andet fordi Esbjerg stadig er meget konkurrencedygtig i forhold til engelske havne, kan den nye havvindmøllepark resultere i danske arbejdspladser.

Powered by Labrador CMS