Venstrefløjen klasker døren i – vrede over udlændingestramninger

Inger Støjberg er ikke populær på venstrefløjen efter forslag om stramninger for familiesammenføring. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forslag om at indføre markante stramninger på udlændingeområdet møder stor modstand fra stort set samtlige partier i rød blok.

De Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten har alle forladt forhandlingslokalet i Udlændinge- og Integrationsministeriet fredag i protest mod stramningerne. Kun Socialdemokraterne og blå blok vil forhandle videre i næste uge.

Inger Støjberg foreslår blandt andet at skærpe kravene for familiesammenføring, og det vil hæmme integrationen, lyder det fra de Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen (R).

»Nu kan danske statsborgere igen ikke forelske sig i udlændinge. Nu bliver det sværere for danske virksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, for hvorfor skulle man komme til Danmark, når man ikke er velkommen, og når det er svært at få sin ægtefælle med? Hvis man er kineser, skal man have skrevet ph.d. om H. C. Andersen og helst kunne norsk for at komme hertil,« siger hun og sender en opsang til ministeren:

»Inger Støjberg kalder sig integrationsminister, men hun burde slette den del af titlen.«

Lodret uenige

Også Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), har forladt forhandlingerne.

»Vi er lodret uenige i det, Inger Støjberg har lagt frem. Det er i forvejen voldsomt svært at få lov til at bo i Danmark, hvis man forelsker sig i en mand eller kvinde fra et andet land,« siger hun.

Ifølge regeringens udspil skal ægtefællerne til herboende udlændinge bedømmes ud fra fire kriterier: Uddannelse, erhvervserfaring, sprogkundskaber i engelsk, tysk, dansk eller et andet nordisk sprog samt integrationsrelevante forhold.

Opfylder man kun én eller to af de nye kriterier, lægger regeringen op til, at man bliver omfattet af nye stramninger på familiesammenføringsområdet. Regeringen vil blandt andet stille krav om, at den herboende udlændinge skal have boet i Danmark i ti år frem for tre år som i dag.

»Det er ganske forfærdeligt, og det er slet ikke vejen frem. Alle de mennesker, som kommer hertil, vil gerne bidrage til det danske samfund,« siger Alternativets integrationsordfører, Ulla Sandbæk (Å), der heller ikke kommer tilbage til Støjbergs forhandlingsbord, mens SFs integrationsordfører, Jacob Mark (SF), kalder forslaget »ærgerligt«.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative er fortsat med i forhandlingerne, som genoptages i næste uge.

Powered by Labrador CMS