Venstre får klø i meningsmåling
Den første meningsmåling efter regeringsdannelsen er skidt nyt for Venstre og Jakob Ellemann
I sidste uge valgte Venstre at gå i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne, efter at formand Jakob Ellemann-Jensen (V) havde erkendt flere løftebrud over for vælgerne.
Det ser - i hvert fald på den korte bane - ud til at have kostet Venstre tilslutning blandt vælgerne.
I mandagens politiske meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Ritzau, står Venstre til at få 11,3 procent af stemmerne.
Det er 2,0 procentpoint mindre end ved folketingsvalget 1. november.
Erkendte løftebrud
Meningsmålingen er lavet blandt 1003 repræsentativt udvalgte personer over 18 år, og den er gennemført i perioden fra mandag den 12. december til og med søndag den 18. december.
Dermed har alle de adspurgte kunnet tage stilling til Jakob Ellemann-Jensens ene selverkendte løftebrud, som han kom med søndag 11. december.
Her fortalte han, at Venstre - modsat partiets løfter i valgkampen - ville droppe at kræve en advokatvurdering af statsminister Mette Frederiksens (S) rolle i Minksagen.
Endnu et løftebrud
I sidste uge kom så det andet løftebrud, som havde været undervejs i noget tid. Det skete, da Venstre ved at gå med i SVM-regeringen var med til at gøre Mette Frederiksen til statsminister.
Det havde Jakob Ellemann-Jensen tidligere kategorisk afvist, kunne blive tilfældet.
Det hører med til historien, at der for Venstre er en statistisk usikkerhed på 2,0 procentpoint i mandagens meningsmåling.
S og M falder også
Socialdemokratiet får i Voxmeter-målingen 26,7 procent af stemmerne, hvilket er 0,8 procentpoint mindre end ved valget.
For Socialdemokratiet er den statistiske usikkerhed på 2,8 procentpoint.
Det tredje regeringsparti, Moderaterne, får 8,8 procents vælgertilslutning i meningsmålingen, hvilket er 0,5 procentpoint mindre end ved valget. Her er den statistiske usikkerhed på 1,8 procentpoint.
Tilsammen står de tre regeringspartier i målingen til at få 82 mandater mod 89 mandater ved valget, men der er dog en samlet statistisk usikkerhed her på 3,1 procentpoint.
R sprang i målet
Længe tydede det på, at De Radikale også skulle have været med i regering, men tirsdag i sidste uge valgte partiet i sidste øjeblik at springe fra.
Det ser ikke ud til at give bonus hos vælgerne, eftersom De Radikale får den laveste vælgertilslutning i en Voxmeter-måling siden 2009. Blot 3,2 procent af de adspurgte vil sætte deres kryds ved partiet.
Det er 0,6 procentpoint færre end ved valget, dog med en statistisk usikkerhed på 1,1 procentpoint.