Varm vinter gør bjørne helt vanvittige

29 ud af 32 bjørne kan slet ikke sove.

Bjørnene får simpelthen ikke den vintersøvn, som de har brug for. Foto: Scanpix/IRIS
Offentliggjort Sidst opdateret

Der findes ikke vilde bjørne i Danmark, men for borgere i et europæisk land viser det sig nu, at bjørnene lider af søvnløshed – og det har udviklet sig til et problem.

Artiklen fortsætter under videoen.

I Synevyr National Nature Park, der bor 32 bjørne, hvoraf de 29 bjørne er ramt af søvnløshed. Det skyldes simpelthen, at temperaturen for at bjørnene kan sove er for høj. Det skriver Newsweek.

De fleste ved nok, at bjørne er et af de dyr, der går i vinterhi, men bjørnene kan først starte den lange vintersøvn, når temperaturen når et vist stadie – og i år har parken kun haft en kold uge, hvor det lykkedes tre bjørne at gå i hi, men resten af bjørnene holder sig stadig vågne, fordi de venter på frosten.

I parken er der i øjeblikket fire grader, hvilket er væsentlig over det normale gennemsnit for december, hvor der plejer at være -2,3 grader celcius i gennemsnit.

Faktisk er vejret så varmt, at det ligger tættere på gennemsnittet for vejret i april, hvor der er 6,9 grader celcius – og det er altså først i april, at bjørnene plejer at vågne fra deres vinterhi.

Studier viser, at bjørnenes hjerterytme, kropstemperatur og fysiske aktivitet alle vil dale, når temperaturen nærmer sig frostgrader og sneen ankommer.

Studiet viser samtidig at for hver varmegrad, at temperaturen stiger om vinteren – så vil bjørnenes vinterhi blive forkortet med seks dage.

Powered by Labrador CMS