Var tvunget til at flytte
For sangerinde Pernille Rosendahl er det villigheden til at tage store chancer i livet og i karrieren, som skaber drivkraft og livsenergi
Hvo intet vover, intet vinder.
Netop sådan har sangerinden Pernille Rosendahl det, når det kommer til hendes karriere.
Karrieren spænder over tre årtier, hvor hun har taget chancer - både kunstnerisk, økonomisk og med projekter - for at opnå de resultater, hun har søgt som kunster.
Den tilgang har hun fulgt siden karrierens begyndelse med bandet Swan Lee, hvor hun takkede nej til en solokarriere, fordi hun troede så meget på bandet.
- Vi var et kollektiv. Jeg var ikke noget uden dem, ligesom de ikke var noget uden mig.
Derfor var det heller ikke en mulighed, at hun skulle lave musik uden resten af bandet, fortæller hun.
Den kompromisløse tilgang til arbejdet har Pernille Rosendahl taget med sig videre i sine senere musikalske projekter.
Arbejder hårdt
For når hun får en idé, arbejder hun hårdt for at virkeliggøre den - som med hendes aktuelle turné, hvor hun rejser ud i landet og spiller koncerter i forskellige kirker og på museer.
En koncertrække, hvor hun på sjette år inviterer sit publikum ud på en musikalsk rejse.
- Vi skaber et rum for publikum til at tænke frie tanker. Vi har gjort det før, og det fungerer helt sindssygt godt, siger hun.
Den 49-årige sangerinde holder nemlig af at bruge kirkerummet som baggrundstæppe for koncerter.
Men fordi det er den kreative energi, som driver Pernille Rosendahl, kan hun mærke, at det nok er tid til at lave noget nyt efter denne turné.
- Jeg har en evig sult på at rykke mig og søge viden om temaer, som jeg interesserer mig for. Derfor tror jeg også, at jeg i princippet kan blive ved med at skabe værker resten af mit liv. Fordi nysgerrigheden er boret dybt ind i mig, siger hun.
Er villig til at satse
Og det er, fordi hun prioriterer sin nysgerrighed, at hun er villig til at tage så mange chancer i sin karriere.
Hun tilskriver sin succes netop viljen til at satse.
Det er hendes forklaring på, at hun har holdt sig på toppen af dansk musik i 25 år.
- Det er risikovilligheden, der en del af grunden til, at det, jeg laver, er så kraftfuldt. Jeg er ikke bange for at lægge hånden på kogepladen, fordi jeg ved, at det, jeg kommer med, har en særlig kvalitet.
- Men hver gang jeg skal ud på turné, er jeg da nervøs, da det er mine egne penge, jeg investerer, siger hun.
Var tvunget til at flytte
Og det er da heller ikke altid, der er store gevinster, når hun tager en chance.
Sommetider koster det, når man lever i det, hun kalder "kunstnerens kludetæppeøkonomi".
For otte år siden betød det for eksempel, at hun og hendes søn, som i dag er 15 år, var nødt til at flytte fra hus til en toværelses lejlighed.
Selv om det på mange måder var en nedslående oplevelse, valgte hun at vende situationen til noget positivt.
- Det var faktisk ikke så skidt. Det endte med at være meget fedt. Selvfølgelig var det ikke en seng af røde roser, men omstændighederne kaldte på det.
- Min søn og jeg endte med at have tre fremragende år i vores lille toværelses, hvor vi kom rigtig tæt på hinanden. Jeg er ikke så bange af mig og tager livet, som det kommer.
Åbnede op om hård opvækst
For det er ifølge Pernille Rosendahl vigtigt, at man er klar til at leve på en sten, hvis man vil tage så mange chancer, som hun har gjort.
Den kompromisløse tilgang til livet kunne også ses, da hun sammen med sin søster, filminstruktør Christina Rosendahl, for tre år siden valgte at fortælle åbent om deres opvækst med en voldelig og alkoholiseret far.
Pernille Rosendahl fik sit store gennembrud med bandet Swan Lee i 1999 og har en række musikalske projekter bag sig med bandet The Storm og solokarrieren.
Hun har også været dommer i talentshowet "X Factor" og var senest med til at skabe dansekoncerten "Vita Danica" på Aarhus Teater.
Udfordret som kvinde
Men selv om hun til alle tider er klar til at løbe en risiko, hvis hun tror på et projekt, har hun flere gange i løbet af karrieren været udfordret på grund af sit køn, fortæller hun.
Det er også en af de mange årsager til, at hun altid har haft sit eget pladeselskab.
- Musikbranchen er så mandsdomineret og reproducerer nogle mandsdominerede principper. Heldigvis er det noget, man er ved at blive opmærksom på nu. Men lige siden jeg startede med at lave musik, er jeg blevet gjort opmærksom på, at jeg ikke passede ind.
Af samme årsag er hun også meget optaget af at støtte andre kvindelige kunstnere og er meget opmærksom på sit eget privilegium som en veletableret kvindelig kunstner.
- Det handler om at skabe et fællesskab og støtte hinanden. I dag hjælper vi kvindelige musikere hinanden ved at dele erfaringer - blandt andet via Facebook-grupper.
Bakkes op af kæresten
Derfor er feminisme også utroligt vigtigt for hende, da hun er af den overbevisning, at ingen skal begrænses af køn.
Her bliver hun ifølge eget udsagn også bakket op af sin kæreste, tidligere næstformand i Venstre Kristian Jensen.
De to stod offentligt frem som par i december 2019.
Rosendahl betegner sig selv som "total feminist" og understreger vigtigheden af, at feminisme forstås korrekt.
Hun mener, at nogle stadig misforstår kvinders kamp, som handlede det om, at de vil hæve sig over mænd.
- Nogle mænd føler, at hvis vi får en masse stærke kvinder, får vi nogle svagere mænd. Nej. Flere stærke mennesker betyder bare flere stærke mennesker, siger hun.
Vil skabe nyt
Men vigtigst af alt er for hende muligheden for at kunne fortsætte med at skabe musik.
Og her er drivkraften stadig manglen på et sikkerhedsnet og viljen til at skabe nye, fascinerende projekter.
- Jeg har ingen sikkerhed. Og netop det skaber en livsenergi. Men det er ikke for alle. Det kræver en meget stærk mave, siger Pernille Rosendahl.
Koncertturnéen begyndte mandag den 23. august i Nikolaj Kunsthal i København og slutter den 14. oktober i Maribo Domkirke.