Vagthund: Lukkethed om partistøtte er demokratisk problem

Der er behov for en stramning af de danske partistøtteregler, mener organisationen Transparency International.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og nogle af hans partifæller er blevet kritiseret for ikke at indberette partistøtte. Organisationen Transparency International har tidligere kritiseret de danske regler. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Når danske politikere ikke indberetter den økonomiske støtte, de får fra private donorer, så kan det udvikle sig til at blive et demokratisk problem.

Det mener Knut Gotfredsen, formand for Transparency International Danmark, der er en organisation, der blandt andet arbejder mod korruption.

– Det er ikke urimeligt at forestille sig, at der følger noget indflydelse med, når man støtter en politiker økonomisk.

– Selvfølgelig kan der godt være en politiker, som støtteren er fuldstændig enig med. Men der er åbenbart nogen, der alligevel ikke vil vise, at de bidrager, siger han.

Flere danske toppolitikere er kommet i mediernes søgelys, da de ikke har indberettet donationer, de har fået til deres valgkamp. Det sker, efter at bogen “Skjulte penge” sætter fokus på, at reglerne for partistøtte ikke altid bliver overholdt til punkt og prikke.

Loven siger nemlig, at alle donationer over 20.000 kroner skal indberettes, senest året efter de er modtaget.

Tror ikke på glemsomhed

Flere af politikerne har forklaret sig med, at de simpelthen har glemt at lave indberetningen. Men den køber Knut Gotfredsen ikke.

– Man kan selvfølgelig have en positiv holdning og tro på, at det bare er sjusk. Men det kan jo ikke passe, siger han og bider særligt mærke i kritikken af nuværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Han kritiseres for at have modtaget 200.000 uden at indberette det.

– Hvis vi går ud fra, at danske partier er bare nogenlunde organiserede, så glemmer man ikke ved en fejl hundredtusindvis af kroner, fortsætter Knut Gotfredsen.

Ifølge Knut Gotfredsen er lovgivningen for partistøtte roden til problemet. Tilbage i foråret 2015 kritiserede Europarådets antikorruptionssammenslutning, Greco, den danske lovgivning, der gør det lettere at mørklægge økonomisk støtte.

Og Knut Gotfredsen er enig i, at mere åbenhed er løsningen.

– Man kunne godt forestille sig, at nogle stikprøver ville gavne. Så kan vi se, om pengene passer, og donationerne bliver indberettet.

– Vi har jo også selv tiltrådt nogle internationale anbefalinger, så der burde jo ikke være så meget at rafle om, siger han.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS