Værs’go og spis: Mere end et halvt ton græskar

Lørdag var der kåring af Danmarks største græskar. Det bød på en ny rekord.

Sådan ser mere end et halvt ton græskar ud. KLIK for flere billeder. Foto: Tivoli.
Sådan ser mere end et halvt ton græskar ud. KLIK for flere billeder. Foto: Tivoli.
Offentliggjort Sidst opdateret

Lørdag har der været konkurrence i Tivoli. Her kæmpede flere deltagere om at have Danmarks største græskar.

I år blev den hidtidige rekord slået.

Det skriver Tivoli i en pressemeddelelse.

Under Halloween i Tivoli blev årets DM i Kæmpegræskar afviklet for 11. gang. Elleve græskardyrkere bejlede til mesterskabstitlen, men de blev alle slået suverænt af mureren Lasse Blach fra St. Merløse fra Ringsted, som løb af med sejren med et græskar på 589,4 kilo.

Historisk danmarksrekord

Der var tale om ny historisk danmarksrekord og alle holdt vejret, mens ni granvoksne mænd og kvinder med hiv og sving fik løftet det store græskar op på vægten. Det var ikke nemt.

Det var en synlig stolt vinder, der slog sidste års suveræne vinder landmanden Jørgen Øllegaard Jensen, der trods rekorden sidste år ikke kunne slå modstanderne denne efterårslørdag.

Holder kortene ind til kroppen

På spørgsmålet om, hvordan man avler et så gigantisk græskar på 589,4 kilo svarede landets nye græskarkonge Lasse Blach:

– Det handler meget om held. Min opskrift er tophemmeligt, og det ville da være dumt at røbe hvordan. Jeg kan dog sige så meget, at der er brugt masser af komøg, uhyggeligt meget vand, og den varme sol har som prikken over i’et gjort mit græskar godt. Græskarret er blevet dyrket på friland, hvor jeg har brugt en parasol – der godt nok er blevet udskiftet tre gange i størrelse i løbet af sommeren. Derudover har jeg brugt nogle frø fra sidste års vindergræskar. Nu går jeg efter den nordiske rekord på 626 kilo.

Den gode sommer

Andenpladsen gik til Kim Engrob Bøndergaard med et græskar på 476,2 kilo. Tredjepladsen gik til Søren Dyrbjerg Matusiak fra Mesinge på Fyn med et græskar på 338,3 kilo.

– Der er ingen tvivl om at den varme sommer har gjort sit – vi har i hvert fald aldrig før oplevet så store græskar i konkurrencen. Jeg tror den her rekord vil blive stående år frem men man kan jo aldrig vide, hvad de mildest talt nørdede, men skønne græskareksperter kan finde på til næste år. Sejren er historisk, siger Torben Plank, pressechef i Tivoli.

Lang vej endnu

Den nordiske rekord for græskar lyder på 626 kilo. og er sat i Sverige 2006. Verdensrekorden blev sat i Tyskland i 2016 og lyder på 1190,5 kilo. Manden bag dette fantomgræskar var Mathias Willemijns fra Belgien.

Samlet set udstiller Tivoli under Halloween  i alt 3183,2 kg græskar. De elleve græskar kan ses til og med den 4. november

Powered by Labrador CMS