Væresteder: Langt flere døde narkomaner end regeringens amatør-statistik
Landsforeningen af Væresteder er stærkt kritisk over for regeringens opgørelser, der viser fald i antallet af narkotikarelaterede dødsfald
Landsforeningen af Væresteder (LVS) anklager regeringen for at bruge »amatøragtig« og »systematisk fejlbehæftet« statistik til at måle succesen med at nedbringe antallet af døde narkomaner. Det skriver Politiken.
Landsforeningens nyeste årsrapport gransker Sundhedsstyrelsens tal, som regeringen bruger som målestok for målsætningen i de sociale 2020-mål om at nedbringe antallet af narkorelaterede dødsfald til under 200 om året.
Og værestederne beskylder på den baggrund regeringen for at underdrive antallet af døde narkomaner i Danmark.
Ifølge Sundhedsstyrelsens statistik er regeringen allerede ganske tæt på at nå målet, da tallet er faldet fra 284 i 2011 til 213 i 2013. Men faldet skyldes ikke færre døde narkomaner, blot dårligere tal, lyder det fra Landsforeningen af Væresteder.
»En død stofmisbruger kan i bund og grund være ligeglad med, om man registreres på den ene eller den anden måde. Men man bruger tallene politisk til at retfærdiggøre, at man ikke gør mere for at forebygge, men faktisk har skåret og skåret på området,« siger Cliff Kaltofte, der er sekretariatsleder i LVS, til Politiken.
Foreningen kender konkrete eksempler på afdøde narkomaner, der ikke er kommet med i statistikkerne, men bygger især skepsissen på en detaljeret gennemgang af statistikkerne for 2011 og 2012, hvor kurven knækkede med et fald på 26 procent. Faldet skyldtes især en stor nedgang i Region Syddanmark, selv om der ifølge LVS ikke var gjort nævneværdige tiltag for at forbedre vilkårene for narkomanerne.
Hos LVS mener man ikke, at nedgangen reelt er udtryk for færre døde narkomaner i det sydlige Danmark, men blot at de ikke længere registreres.
Vicepolitiinspektør Hans Roost fra Syd- og Sønderjyllands Politi afviser, at nedgangen i Region Syddanmark skyldes nye procedurer om eksempelvis at skære ned på antallet af dyre obduktioner.
Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), afviser, at regeringen bruger tallene i forhold til 2020-målene, men erkender ifølge Politiken, at man er langt fra at være i mål.