Vælg te som du vælger din vin
Smagen af din te kan variere stort, afhængigt af hvor den kommer fra, hvor gammel den er, og hvordan den er behandlet.
Når du skal forkæle dine gæster med en lækker middag, så skal der ofte også åbnes nogle flasker med god vin. Og når de skal vælges, kigger du nok både på landet, druen og måske også årgangen.
Og faktisk bør du gøre dig mange af de samme overvejelser, når du efter middagen skal kræse for gæsterne – eller din egen gane – med en kande dampende te.
Det fortæller Alexis Kaae, som er formand for Dansk Tesammenslutning, vicepræsident i European Speciality Tea Association og dommer ved internationale konkurrencer.
Kender du typen?
Først og fremmest skal du kende typen.
– Te er altid lavet af teplanten camellia sinensis. Men afhængigt af, hvordan den er behandlet, kalder man teen forskellige ting, siger Alexis Kaae.
– Der er seks slags: grøn, sort, oolong, hvid, gul og en fermenteret te, vi kalder pu erh, forklarer hun.
Hun råder til, at du altid køber din te som hele blade og sørger for, at de kan bevæge sig frit i vandet. De skal altså ikke klemmes sammen i en lille pose eller et trangt teæg.
– Når vandet har fri adgang, får du frigivet mere fra bladene. Du får alle frugtnoterne ligesom med vin. Ellers får du kun koffein og lidt farve, men ikke smagen, siger Alexis Kaae.
Og selv om kvalitetste ofte fremstår meget dyrere, så mener hun ikke, at forskellen er så stor i praksis.
– Køber du en god kvalitet, så kan du brygge på bladene adskillige gange. Jeg bruger dem næsten hele dagen. Og så kan den dyre te godt blive ret billig, hvis du kan brygge tre-fire gange på de samme blade, siger hun og tilføjer, at nogle kan bruges helt op til 20 gange.
Søg viden
Yao Chen er vinder af tebrygnings-konkurrencen Tea Masters Cup. Og hun går lige skridtet videre og spørger altid ind til, præcis hvor teen kommer fra, hvor højt planterne har stået, og hvor gamle træerne er.
– Jeg skal vide så meget som muligt om teen. Ofte er det en højere kvalitet, hvis tetræerne vokser højere oppe på et bjerg, fortæller hun.
– Det kommer dog an på typen. Grøn te kommer typisk fra lavere områder, tilføjer hun.
Hun kunne heller ikke drømme om at bruge andet end hele blade. De er typisk plukket ved håndkraft – ellers går de ganske enkelt i stykker.
– Derudover giver det den bedste kvalitet, hvis hele processen derefter er lavet ved håndkraft. En god temester kan mærke, hvilken temperatur og behandling bladene skal have, siger Yao Chen.
Ligesom for vin betyder årgangen også noget. Nogle teer skal gerne drikkes unge – det gælder eksempelvis grøn te. Andre teer kan udvikle sig med årene.
– Gammel hvid te er meget eftertragtet lige nu, fortæller Yao Chen.