V: Indvandrere skal se gevinsten ved arbejde
Regeringen har med sløjfningen af kontanthjælpsloftet forværret integrationsindsatsen, mener Venstre.
Der er for mange ikke-vestlige indvandrere uden arbejde, og det er dyrt for den danske stat.
Derfor vil De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, nu endnu gang vende spotlyset mod integrationsområdet.
Spørger man Venstre, har regeringen i den grad været medvirkende til, at integrationsindsatsen er gået den forkerte vej de seneste mange år. Der er tale om et reelt svigt.
– De startede med at fjerne kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen, værktøjer, der får indvandrere i arbejde. Derefter har man fjernet kommunernes mål for at nedbringe indvandrere på overførselsindkomst, siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen til Ritzau.
Han mener, at det helt centrale problem er den manglende gevinst ved at gå på arbejde i forhold til at få offentlig støtte.
– Det skal kunne betale sig at arbejde. Indvandrere skal opleve, at der faktisk er forskel på at være på offentlig forsørgelse og i arbejde. Kommunerne skal igen have som mål at nedbringe antallet af indvandrere uden arbejde, siger Hans Andersen.
Morten Østergaards melding kommer på baggrund af en ny analyse bragt i ugebrevet Mandag Morgen. Analysen viser, at indvandrere fra ikke-vestlige lande i dag koster samfundet to milliarder kroner mere end i 2010.
Den radikale leder lægger også op til, at kommunerne skal spille en central rolle i den her problemstilling.
Venstres Hans Andersen erkender, at den økonomiske krise også har haft indflydelse på indvandrernes jobmuligheder.
– Det er gået den forkerte vej i en del år, og krisen påvirkede især tallet fra 2008 til 2010. Men nu kan man altså ikke længere skyde skylden på krisen, siger han.
Siden finanskrisen i 2008 er antallet af ikke-vestlige indvandrere på offentlig forsørgelse steget med 35 procent. Sidste år var antallet på knap 100.000 fuldtidspersoner.
/ritzau/