Upassende? Denne sang giver domkirker problemer

Når 75-året for Befrielsen i den kommende tid skal fejres med sang i landets domkirker, bliver det med fokus på klimaet. Men klimaforandringerne har intet med markeringen at gøre, siger historiker

De danske domkirker får kritik for et særligt valg af sang. Genrefoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er ikke kun frihed og besættelse, der er på dagsordenen, når landets domkirker over de næste måneder markerer 75-året for Befrielsen med fællessang.

For ved de såkaldte alsangs-arrangementer, som er en del af en større dansk markering, har stifterne valgt også at lade klima være et tema.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Mere præcist skal vor tids klima-udfordringer ses som et nutidigt problem, man skal stå sammen om, ligesom mange danskere stod sammen, da de sang alsang under Besættelsen.

Det fremgår ifølge Kristeligt Dagblad af beskrivelser af arrangementerne.

– Fred og demokrati er evig aktuelle emner, og særligt i disse år er fremtiden for vores jord noget, der optager mange børn og unge. Vi har taget den bekymring med, lyder det eksempelvis på Facebook fra arrangørerne Folkekirkens Ungdomskor og landets stifter, der blandt andet har allieret sig med organisationen Grøn Kirke, der arbejder for at gøre kirker klimavenlige.

– Ikke formålet

Men at sætte fokus på klimaudfordringer er langtfra formålet med de landsdækkende alsangs-arrangementer, mener lektor emeritus
Michael Böss.

Han er historiker og med i projektgruppen bag initiativet Alsang 2020, som sammen med domkirkerne markeres af alt fra kommuner til virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

– Som styregruppe blander vi os ikke i, hvilket fokus de lægger på de enkelte arrangementer. Men hensigten med alsang er at markere Befrielsen, og jeg mener ikke, at klimaforandringerne har noget med det at gøre. Mange unge bekymrer sig om klimaet, men det er jo ikke det eneste problem, vi har i dag. Mennesker bliver forfulgt, rettigheder bliver knægtet, og der er områder, der rent faktisk bliver besat ude i verden. Emner som disse ligger i mine øjne tættere på Befrielsens frihedsbudskab, end klimaet gør, siger han og kalder det en del af en udbredt tendens til at ville koble nutidige dagsordener på historiske begivenheder.

– Man inddrager en masse ting, man bekymrer sig om i dag for at gøre en historisk begivenhed mere aktuel. Jeg ville ønske, at man bare kunne holde fokus på begivenheden i sig selv, siger han.

Vil gøre det aktuelt

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anne-Kari Ferenczi, der som næstformand i Folkekirkens Ungdomskor står for arrangementerne i domkirkerne.

Til gengæld siger formand for Grøn Kirke Keld Balmer Hansen, at formålet har været at gøre arrangementerne aktuelle.

– Folkekirkens Ungdomskor har tænkt, at arrangementet skulle have en aktuel karakter, som alsangen havde i besættelsestiden. Og de vurderede så, at klima og håb for fremtiden var et godt, aktuelt tema. Det tolker jeg udelukkende som positivt, siger Keld Balmer Hansen, der til daglig er provst i Bogense Provsti på Fyn.

Powered by Labrador CMS