Unge mænd indrømmer snyd ved eksamen

Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Frygten for dårlig karakter eller at dumpe får en del – især unge mænd – til at snyde til eksamen, viser måling.

Det er eksamenstid, og det kan være fristende at snyde sig til bedre karakterer. For hver 12. mand mellem 18 og 29 år bliver det ikke ved fristelsen, viser en måling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Meget tyder på, at uddannelsesstederne kun fanger få syndere. For eksempel behandlede Aarhus Universitet kun 110 sager om snyd i hele 2012, hvor der blev gennemført omkring 153.000 eksaminationer. Det svarer til, at færre end en ud af 1.000 eksaminationer førte til en sag om eksamenssnyd.

Prodekan ved Aarhus Universitet Peder Østergaard er formand for et udvalg, der skal bekæmpe eksamenssnyd. Han erkender, at næppe alle snydere opdages.

– Det er fuldstændig uacceptabelt at snyde til eksamen. Det er undergravende for den enkelte studerende og universiteternes vigtigste valuta, nemlig faglig troværdighed, siger han. Digitale eksamener har ifølge Peder Østergaard gjort det lettere at afsløre snydere med computerprogrammer, der kan spore plagiering, som udgør omkring 80 procent af snydesagerne. Men forebyggelse er vigtigere, siger han:

– Det er forsvundet lidt ud af debatten de seneste tre-fire år, hvor alvorligt eksamenssnyd er. Vi skal have skærpet det budskab.

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard hæfter sig ved, at 95 procent af de unge ikke har snydt. Han mener ikke, at snyderiet handler om studerendes moral, men om at undervisningen ikke står mål med eksamenskravene:

– Sammen med samfundets krav om, at man skal være en succes, kan det få nogle studerende til at bøje reglerne.

 

Fakta om undersøgelsen

Har du inden for de seneste tre år snydt i forbindelse med en eksamen?

– Ja (alle): 5 procent

– Ja (mænd): 8 procent

– Ja (kvinder): 3 procent.

Kilde: 596 repræsentativt udvalgte personer fra YouGov Panelet i alderen 18-29, der er i gang med en uddannelse eller inden for de seneste tre år har været studerende/under Uddannelse, har svaret i perioden 15.-16 december 2014. Citat må kun ske med angivelse af kilde: YouGov for metroxpress

Fakta: Sådan snyder studerende

– Plagiering af kilde uden kildeangivelse

– Plagiering af kilde med delvis kildeangivelse

– Plagiering af andres opgaver

– Ulovlig brug af hjælpemidler

– Ulovligt samarbejde / hjælp fra andre til at løse en selvstændig opgave

– Forfalskning af data

Kilde: Aarhus Universitet

Powered by Labrador CMS