Unge: I orden at bruge telefon i bilen

I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension siger 27 % af bilisterne mellem 18 og 35 år, at det er acceptabelt at være uopmærksom, når man kører bil.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det skulle have været sådan, at det fra 1. januar 2019 ville koste et klip i kortet at bruge sin mobil bag rattet.

It-problemer gjorde dog, at det først kom til at virke fra 10. september.

Artiklen fortsætter under videoen

I løbet af de første tre uger efter indførslen er mere end 1600 bilister blevet sigtet for at bruge håndholdt mobil.

Det er der måske en årsag til. En ny undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring og Pension viser nemlig, at en procentdel – fortrinsvis unge – mener, det er ok at køre bil, og skrive sms’er, tale i telefon, rode med gps’en eller andre ting, der tager fokus væk fra trafikken.

Det skriver Rådet for Sikker Trafik.

14 procent: Acceptabelt

83 procent af bilisterne siger, at det ikke er acceptabelt, men der er stadig 14 procent af bilisterne, der synes, at det er acceptabelt, viser undersøgelsen.

Og blandt de 14 procent er de yngste bilister klart overrepræsenteret. Her siger 27 procent, at det er ” … acceptabelt, at folk taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms’er, finder ting frem etc., mens de kører bil i trafikken”.

– De fleste bilister er heldigvis enige i, at uopmærksomhed og bilkørsel slet ikke hører sammen. Men det er overraskende, at så mange synes, at det er i orden at rode med mobilen, taste på sin GPS eller lede efter ting, når man kører bil, for man udsætter sig selv og andre for en stor risiko, når man er uopmærksom, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

(Mandag kunne Newsbreak.dk fortælle historien om en mor, der, mens hun kørte, filmede sin datter til Snapchat).

Så mange synes, det er i orden

  • 18-35-årige: 27 %
  • 36-50-årige: 11 %
  • 51-65-årige: 6 %
  • Alle: 14 %

(kilde: Undersøgelse gennemført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, 1.500 adspurgte, 1. kvartal 2019).

Hos politiet falder den nyhed ikke ligefrem i god jord.

– Det må være, fordi de her bilister ikke selv har været udsat for faren ved at bruge håndholdt telekommunikationsudstyr bag rattet. Den værste konsekvens er jo, at man kan miste livet eller slå en anden person ihjel, siger Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter til DR i forbindelse med undersøgelsen.

Kigger du på din mobil – eller er uopmærksom i fire sekunder med en hastighed på 80 kilometer i timen – kører du 89 meter. 89.

Kampagne

Kampagnen ”Læg mobilen – så er du lægger” vil bl.a. motivere flere til at droppe den håndholdte mobil, når de kører bil. Kampagnen opfordrer også passagerne til at sige fra, hvis man kører med en bilist, der tjekker sin håndholdte mobil. Målet er at gøre det lige så socialt uacceptabelt at være uopmærksom bag rattet som det er at køre spritkørsel.

– Hvis trafikken skal blive mere sikker, så er det vigtigt, at vi bliver bedre til at blande os. Virksomheder, chefer, kollegaer, venner og familie bør i højere grad sige fra, hvis de oplever en bilist være uopmærksom bag rattet. Det gavner os alle, hvis vi får flere til at lægge mobilen væk, når de kører i trafikken, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Powered by Labrador CMS