Unge amok på værtshuse: “Nørrebro hører under sharia-lov”
Truende adfærd, beskyttelsespenge og afpresning er hverdag for værtshuse på Nørrebro. Unge med indvandrerbaggrund står bag.
Værtshusejere på det ydre Nørrebro i København har i månedsvis desperat forsøgt at få Københavns Politi til at gribe ind over for en gruppe helt unge med indvandrerbaggrund, der udsætter mindst to værtshuse for trusler, chikane, hærværk og afpresning ved højlys dag. Men de unges hærgen fortsætter uhindret. Det fortæller Radio24syv i dag.
– For nylig kom nogle unge mænd ind på baren og råbte, at alle gæster skulle forlade stedet. De råbte så, at stedet tilhører dem, og at Nørrebro hører under sharia, så der ikke måtte drikkes alkohol, forklarer Heidi Dyrnesli fra Café Heimdal ved Nørrebro Station i København til Radio24syv.
Tre værtshusejere og ansatte står i dag frem i Radio24syv og beretter om, hvordan gruppen af unge er truende, kaster kanonslag ind af døren, brosten gennem vinduerne eller cykler mod ruderne, uden at politiet griber ind.
Kræver beskyttelsespenge
Værtshusejer Birgitte Fischer, der ejer et andet værtshus, Mucki Bar, på Nørrebro sammen med sin mand Mohammed Ahmed, fortæller, at bandemedlemmer fra området vil have mindst 60.000 i ”beskyttelsespenge”.
Mohammed Ahmed siger til Radio24syv, at han ”mange gange” har mødt gruppen af unge, der hænger i området omkring værtshuset, og at de går ham i møde og ”spørger, hvornår vi kommer med pengene.” Han er overbevist om, at den omfattende chikane og hærværk har til formål at ”køre dem trætte” og få dem til at betale.
Under et besøg på værtshuset, som Radio24syv gennemførte mandag den 9. maj klokken 13.30 om eftermiddagen, stod de unge mænd på et hjørne modsat værtshuset. Den ene viftede synligt med en foldekniv. Da Radio24syvs journalister dagen efter forsøgte at opnå kontakt med gruppen, var stemningen truende og aggressiv, og de blev bedt om at ”skride ad helvede til”.
Værtshusejer Birgitte Fischer fortæller:
– Den ene dag kommer de ind bare for at fortælle os, at de holder øje med os, og andre dage bliver der kastet cykler mod vores vinduer. Nogle gange optræder de maskerede, og alle er utrygge. Vi bliver bange, og særligt vores gæster synes, det er ubehageligt. For nylig blev der kastet en brosten gennem vinduet, mens der sad gæster ved bordet lige under vinduet. Brostenen kunne have ramt dem, og alt glasset splintrede jo indad mod gæsterne.
“De vil nakke mig”
Én ting er de mange hærværksepisoder, stenkast og kanonslag, der bliver smidt ind ad døren. Men parret oplever også at blive truet direkte af de unge mænd, der ifølge Birgitte Fischer og Mohammed Ahmed har tilknytning til bandemiljøet i boligområdet mellem Jagtvej og Thorsgade på Nørrebro.
– De har også flået døren op og råbt, at de vil nakke mig, finde mig eller flå mig levende. De har jo ikke gjort noget mod os endnu, men vi er da bange for, at de en dag gør alvor af truslerne, siger Muhammed Ahmed til Radio24syv.
Ejerne af Mucki Bar fortæller, at de flere gange om ugen – dels ved at ringe 112, dels ved at udløse en særlig overfaldsalarm – forsøger at få politiets hjælp, men enten ankommer politiets patruljer sent eller også beder politiet bare parret om at beskrive gerningsmændene. Senest den 6. og 7. maj blev der ringet efter politiet fra Mucki Bar, og torsdag den 5. maj udløste Birgitte Fischer værtshusets overfaldsalarm, men først efter 20 minutter dukkede politiet op.
– Vi nåede endda at ringe 112, mens vi ventede på politiet. Her fik vi at vide, at der var en patrulje på vej. De kom først efter 20 minutter, men der var gerningsmændene jo for længst forduftet. Hvad nu hvis jeg var blevet overfaldet? spørger Birgitte Fischer.
Bar-ejerne føler, at politiet stikker dem blår i øjnene ved at sige, at de nok skal tage sagen alvorligt, når der bliver ringet fra baren.
– Politiet bør stå frem og sige, hvis politiet ikke kan magte opgaven. Det ville vi kunne forstå, for så ved vi, at de er ærlige. Men betjentene bliver ved med at sige, at vi skal ringe, hver gang, der sker noget. Vi skal ringe og anmelde det, men de gør jo ingenting ved det. For nylig ringede vi til politiet efter episoden med en cykel, der blev kastet mod ruden. Da politiet endelig kom, kørte de ned ad gaden, gik rundt om politibilen og kørte så igen, siger Mohammed Ahmed til Radio24syv.
I en gennemsigtig plastpose på baren i den tilrøgede værtshusstue ligger en brosten, som Birgitte Fischer har gemt fra et tidligere angreb.
– Vi samlede forsigtigt stenen op og lagde den i en plasticpose, fordi vi tænkte, at politiet måske kunne tage fingeraftryk. Men de ville ikke have den, fortæller Birgitte Fischer til Radio24syv.
Få hundrede meter fra Mucki Bar oplever værtshuset Café Heimdal ved Nørrebro Station lignende chikane, dog uden at der direkte er sket afpresning. Her er der flere gange blevet kastet flasker, sten og cykellygter ind ad døren. Da en gruppe af unge mænd gik ind på værtshuset og råbte, at ”Nørrebro hører under sharia” og der ”ikke måtte drikkes alkohol,” kom politiet ikke.
– Da vi ringede til politiet, bad de bare om et signalement af de unge mænd. Vi fortalte, vi havde videoovervågning, men de kom ikke. Vi er bange for, at det her er starten på et nyt problem med afpresning af værtshusene; noget, som vi har oplevet før her på Nørrebro, siger bartender Heidi Dyrnesli fra Café Heimdal til Radio24syv.
Forstår frustrationen
Hos lokalpolitiet på Nørrebro forstår politikommissær Peter Veje godt frustrationen hos værtshusejerne.
– Men vi skal jo tage de her unge mænd med fingrene i kagedåsen, og det har vi meget svært ved. De tager jo benene på nakken, inden vi kommer, siger Peter Veje til Radio24syv.
Og netop derfor kan det undre, at politiet først dukker op 20 minutter efter, at overfaldsalarmen på Mucki Bar blev aktiveret eller aldrig dukkede op, da Heidi Dyrnesli fra Café Heimdal ringede og bad om hjælp.
– Det skal vi have rettet op på, og jeg skal tage kontakt til vores kolleger i andre dele af politiet. Men vi har rigtig mange ting at tage os af på Nørrebro, og vi har kun de resurser, vi har, siger Peter Veje til Radio24syv.