Ungdomseliksir: Teenageres blod kan være vejen til evig ungdom

Hvad vil du give for at blive ung igen? Her står prisen sort på hvid og det er hundedyrt.

Kuren stopper dig ikke bare fra at blive gammel. Den gør dig også yngre.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er måske fundet en kur mod alderdom. Et nyt studie viser nemlig, at hvis man får blodtransfusioner fra teenagere, har man mindre chance for at få kræft, alzheimers og hjerteproblemer. Det skriver New Scientist.

– Der er noget omkring teenagere. Der er et eller andet i ungt blod, der vender aldringsprocessen, fortæller Jesse Karmazin, der står bag studiet.

Karmazin ejer firmaet Ambrosia. Siden august 2016 har Karmazins firma givet folk på 35 eller derover transfusioner med blodplasma fra folk mellem 16 og 25. Blodplasma er væsken i blodet. Indtil videre har 70 mennesker fået behandlingen som en del af studiet.

Resultaterne fra studiet kommer fra blodprøver inden behandlingen og en måned efter behandlingen er blevet afsluttet. Blodprøverne antyder at ungt blod kan formindske risikoen for flere alvorlige sygdomme, der har forbindelse med aldring.

Mand med alzheimers kunne køre igen

Ingen i studiet havde kræft under behandlingen. Men firmaet kiggede på niveauet af specifikke proteiner i blodet. Sunde mennesker har lave koncentrationer, hvor større mængden er et tegn på kræft.

Firmaet fandt ud af, at niveauet af proteinerne faldt med omkring 20% hos dem, der fik behandlingen. Der var dog ingen placebogruppe at sammenligne med. Det er heller ikke til at vide, om faldet på 20% formindsker folks chancer for at få kræft.

Holdet kunne også se et fald af blodets kolesterol på 10%. Ifølge Karmazin var det en overraskelse, men kan forklare et studie fra et andet firma fra sidste år. Resultaterne fra det studie viste, at gamle mus fik sundere hjerter, når de fik blod fra teenagere.

Ambrosias resultater viser også et fald på 20% i niveauet af amyloider. Folk med alzheimers har store mængder af proteinet i hjernen. En 55-årig patient led af de første stadier af Alzheimers. Efter kun én behandling begyndte han at få det bedre. Hans læger besluttede endda, at han godt måtte køre bil igen efter behandlingen. En ældre kvinde med mere fremskreden Alzheimers viser også små forbedringer, men de er ikke ligeså dramatiske.

Gør folk yngre

Karmazin mener ikke, at behandlingen kun stopper aldring. Den gør folk yngre. Hvis han har ret, holder effekten desværre ikke for evigt.

– Nogle har haft det super, siden de fik behandlingen for ni måneder siden. Andre kan mærke, at effekten begynde at forsvinde efter nogle få måneder, fortæller han.

Patientens alder påvirker hverken, hvor godt eller hvor længe effekten af behandlingen holder.

– Uanset om du er 40 eller 80 virker effekten til at være ens. At blive gammel er en slags slid på os, fortæller Karmazin.

Vi ældes i forskellige hastigheder, men ifølge Karmazin vil folk generelt få mest ud af at få behandlingen to gange om året.

– Vi har ikke haft nok patienter til at kunne sige det med sikkerhed, understreger han.

Mange forskere er lige nu ved at finde ud af, hvilke faktorer i ungt blod, der kan være ansvarlig for den mulige anti-age effekt.

Koster 53.000 kroner

Firmaets forsøg er blevet kritiseret for ikke at have en placebogruppe. Ifølge Arne Akbar, der er professor i immunologi på University College London, er det ikke til at vide, hvad der ligger bag placeboeffekten. Fordi behandlingen koster 53.000 kroner er det muligt, at patienterne føler, at effekten er større end den egentlig er.

Ifølge en anden professor på University College London, David Gems, har forsøget brug for flere undersøgelser af patienterne.

– Det bedste ville være, at tage blodprøver fra patienterne flere gange før og efter behandlingen med et bestemt interval imellem. En enkelt blodprøve før og efter behandlingen er ikke pålideligt nok, siger Gems.

Karmazin fortæller, at han gerne vil udvide studiet til at inkludere en gruppe, der får placebo. Desværre er det sværere at finansiere, fordi behandlingen er så dyr. Det er meget usandsynligt at folk vil betale så mange penge, hvis de kan risikere at blive snydt for behandlingen.

Powered by Labrador CMS