Ung mand dømt til behandling for øksedrab

29-årig mand er psykisk syg og er derfor ikke egnet til fængselsstraf, lyder vurdering i drabssag fra Sabro.

Offentliggjort Sidst opdateret

To personer – en 61-årig kvinde og en 92-årig mand – blev en aften i april sidste år slået ihjel på en adresse i Sabro nordvest for Aarhus.

Drabene blev begået med en økse og en kniv, og ofrene fik knust deres kranier og ansigtsknogler.

De blev fundet af en medarbejder fra hjemmeplejen.

Onsdag er en 29-årig mand blevet dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid for dobbeltdrabet.

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Den dømte var i familie med sine ofre. Kvinden var hans mor, og den ældre mand var hans morfar.

Forklarede i retten

Tirsdag afgav den unge mand forklaring i Retten i Aarhus.

Her fortalte han, at han i mange år har været forfulgt af tanker om overvågning og forfølgelse. Og han erkendte drabene.

Han ville slå sin morfar ihjel – men ikke sin mor. Hun blev dræbt, da hun forsøgte at gribe ind, fordi hendes søn gik til angreb på den ældre mand med en økse. Øksen havde han fundet i bryggerset i morfarens bolig.

– Jeg var begyndt at tænke, at virkeligheden ikke var virkelig. At mit liv var et spil. Det gik ud på, at jeg skulle slå min morfar ihjel, sagde han.

Den 29-årige blev anholdt få timer efter drabene på en nærliggende tankstation med blodrester på tøj og sko. Han virkede psykotisk og blev varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling.

I en mentalerklæring, som blev lavet efterfølgende, konkluderede Retslægerådet, at den unge mand er sindssyg og derfor ikke egnet til en almindelig fængselsstraf.

Anbringelsesdom

Anklagemyndigheden gik efter en anbringelsesdom uden såkaldt længstetid. Senioranklager Birgitte Ernst er derfor tilfreds med dommen.

– Den 29-årige havde intet rationelt motiv til de meget voldsomme drab, han begik, og han husker kun brudstykker af episoden.

– Retslægerådet vurderer, at der er risiko for, at han kan begå lignende kriminalitet igen, så jeg er tilfreds med, at han fik en anbringelsesdom uden længstetid, siger Birgitte Ernst i pressemeddelelsen.

Ved en anbringelsesdom bliver den dømte anbragt på en psykiatrisk institution eller afdeling, hvor der er konstant overvågning. Det er en læge, der vurderer, hvilken behandling den dømte skal have.

Dobbeltdrabet blev begået om aftenen 24. april 2019.

Naboer i chok

I forbindelse med drabene bragte Newsbreak.dk en reportage fra området i dagene efter de brutale drab.

Den kan du læse her: Dobbeltdrab: Naboer er i chok

Og nedenfor et uddrag:

Højagerparken er en samling af seniorboliger, der stod færdige i 2000. Ifølge en af naboerne til en af de dræbte (naboens navn er redaktionen bekendt. red.), flyttede den 92-årige mand og hans nu afdøde kone ind det år. Det samme gjorde naboen.

Naboen beskriver familien som helt normal. Den 92-årige var en givende mand, der gjorde alt for sine børn og børnebørn.

– Skulle de køres til ishockey, manglede de penge eller cigaretter, så hjalp han, siger naboen, der selv først opdagede, hvad der var sket, da en betjent ringede på døren.

– Jeg havde intet hørt, forklarer naboen, der kendte både de to dræbte og den anholdte.

Det betyder en anbringelsesdom

Når en person dømmes til anbringelse på ubestemt tid, er der potentielt set tale om en livstidsdom. Men der er ikke tale om en fængelsesstraf, deraf navnet anbringelsesdom:

* Kriminelle, som er sindssyge eller mentalt retarderede, kan ifølge straffeloven ikke straffes.

* I mindre alvorlige sager kan retten i stedet idømme den kriminelle foranstaltninger såsom tilsyn, ambulant behandling, afvænning eller lignende.

* Retten kan i alvorlige sager vælge en anbringelsesdom. Her bliver den dømte tvangsanbragt på for eksempel en psykiatrisk afdeling eller en institution for personer med mentale handicap.

* Under anbringelsen vurderer den behandlende overlæge, hvilken behandling den dømte skal modtage.

* Det er overlægen på den afdeling, hvor anbringelsen finder sted, der bestemmer, om den dømte kan få udgang.

* Er anbringelsen sket på baggrund af en dom for alvorlig kriminalitet, er der i udgangspunktet tale om anbringelse på ubestemt tid. Dog senest efter fem år skal anklagemyndigheden sørge for at forelægge sagen for retten på ny.

* I meget alvorlige sager, hvor den dømte vurderes at være til ekstraordinær fare for andre, kan retten vælge en dom til anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse.

* I modsætning til en almindelig behandlingsdom kan en anbringelsesdom kun ophæves af retten ved en såkaldt foranstaltningsændring. For eksempel kan dommen ændres til en almindelig behandlingsdom.

* En anbringelsesdom må ikke forveksles med en forvaringsdom. Begge er tidsubegrænsede foranstaltninger, men forvaring bruges over for personer, som ikke er sindssyge eller retarderede og derfor i udgangspunktet egnede til almindelig straf.

Kilder: Straffeloven, psykiatriloven, Region Sjælland, Kriminalforsorgen.

Powered by Labrador CMS