Undslupne aber lokket hjem med melorme

I Odense har en flok kreative silkeaber drevet gæk med personalet, der forsøger at få aberne hjem efter en springtur.

De undslupne silkeaber fra Odense Zoo er efterhånden ved at være vendt hjem igen. Arkivfoto: Scanpix/NORDFOTO 1995
Offentliggjort Sidst opdateret

De cirka 20 silkeaber, der lørdag aften og søndag nat stak af fra deres indhegning i Odense Zoo, er stille og roligt ved at være vendt hjem igen.

Det fortæller zoolog ved Odense Zoo, Nina Collatz Christensen, til Newsbreak.dk.

– Vi mangler en enkelt, men den kommer snart hjem. den er træt og sulten, fortæller Nina Collatz Christensen.

Hun og hendes kolleger har i løbet af morgenen kunnet holde nogenlunde øje med de løsslupne silkeaber, der var kommet over på den anden side af Odense Å i jagten på nye eventyr.

Nysgerrig og social

Silkeaben er, ifølge Nina Collatz Christensen, et nysgerrigt dyr, og det kan udmærket være derfor, at en stor del af den zoologiske haves silkeabebestand valgte at tage et kig på den verden, der ligger uden for deres egen indhegning.

Men på et eller andet tidspunkt er man så sulten og træt, at man egentlig helst vil hjem igen. Og det udnyttede zoologerne.

– Aberne blev lokket med melorme, vindruer og andre af deres livretter. De hoppede selv ind bag indhegningen igen, fortæller Nina Collatz Christensen.

Abernes indhegning er bygget sådan op, at det er svært, men åbenlyst ikke umuligt, at slippe væk. Men der vokser høje træer på den anden side af hegnet, og herfra er de fleste af aberne altså kommet hjem i trygge rammer igen.

Hvordan slap de dog ud?

Arbejdet er dog ikke slut for menneskene i Odense Zoo. For selvom de fleste af silkeaberne er kommet hjem igen, så aner Nina Collatz Christensen og hendes kolleger stadig ikke, hvordan aberne slap ud til at starte med.

– Der har før været nogle stykker på springtur, men det er lang tid siden, og der har været en lang pause fra det. Og det med, at de alle slipper ud, det er helt nyt for os, siger Ninna Collatz Christensen.

Træerne inde ved aberne er klippet på en måde, der gør, at de ikke burde kunne slippe ud af indhegningen. Spørgsmålet er derfor, om der er en gren eller to, der er blevet overset i klippeprocessen, eller om der slet og ret er et hul i hegnet et sted, zoologerne ikke har opdaget.

– Det er et stort åbent anlæg, og der er mange muligheder. De har fundet en eller anden teknik, vi skal have afværget, siger Nina Collatz Christensen.

Hun og hendes kolleger kommer derfor til at bruge dagen på at holde øje med de aber, der er kommet hjem igen. For vil de ud igen, er det stadig muligt, og der er et hul, der skal lukkes.

Powered by Labrador CMS