Undgå tungmetaller i din vandhane
Der er skrappe myndighedskrav til de vandhaner, der må sælges i Danmark. Kig altid efter dråbemærket, når du køber en ny vandhane.
Selv om dit daglige drikkevand er klart og rent, kan det indeholde tungmetaller som bly, cadmium og nikkel, der i store mængder er stærkt skadelige for kroppen.
Giftstofferne kan komme fra de rør, som vandet har løbet igennem. Men de kan også komme fra selve din vandhane, der kan afgiver små mængder tungmetaller, hvis den ikke er godkendt til drikkevand.
– Det er skadelige stoffer, som vi gerne vil undgå at have overhovedet. Og hvis man dagligt får tungmetaller fra sin vandhane, så er det rigtig uønsket, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.
De danske myndigheder har skrappe krav til, hvor meget bly, cadmium og nikkel en vandhane må afgive til drikkevandet. Lever vandhanen ikke op til det, må den ikke sælges i Danmark. En godkendt vandhane skal være mærket med dråbemærket, det såkaldte GDV-mærke.
Den må dog gerne sælges som såkaldt gårdposteventil eller til varmtvandsbrug, fortæller fuldmægtig i Trafik- og Byggestyrelsen Andreas Anker. Derfor er det vigtigt at have et vågent øje, når man står i butikken og skal købe en en ny vandhane.
– Det handler meget om markedsføring. Og det er ikke altid, man kan se det, når man står i VVS-afdelingen i butikken, om vandhanen er godkendt til drikkevand. Vandhanen kan i stedet være markedsført til varmt brugsvand, som du vasker dig i i badet og vasker hænder i på badeværelset. Og så behøver den ikke at være godkendt til drikkevand, siger Andreas Anker.
Gode råd
1) Hvis du står i butikken og skal have en vandhane til håndvasken i køkkenet eller på badeværelset, så skal du være sikker på, at hanen er godkendt til drikkevand. Hvis emballagen har et GDV-mærke – eller et VA-mærke – kan du være sikker.
2) Brug din smartphone
Nogle gange står det ikke tydeligt på emballagen, om vandhanen er godkendt til drikkevand. Så må du spørge i butikken. De må kun markedsføre lovlige vandhaner. Du kan også tage din smartphone frem og Google, om mærket og typen er godkendt. På godkendtevandhaner.dk eller via Trafik- og Byggestyrelsens hjemmeside kan du finde en liste over blåstemplede vandhaner.
3) Drop vandhaner uden godkendelse
Hvis du står med en vandhane, som du gerne vil have, men ikke kan se godkendelsen – så lad være med at købe den. Så er det måske et produkt, der er blevet lagt på hylderne ved en fejl, og som ikke er blevet testet og godkendt. Du kan også anmelde en muligt ikkelovlig vandhane til Trafik- og Byggestyrelsen på www.byggevareinfo.dk
4) Tjek din gamle vandhane
Det kan være lidt vanskeligt at finde ud af, om din vandhane afgiver tungmetaller til vandet, hvis du ikke selv har sat den op. Så har du kun udseendet at gå efter. Du kan sammenligne din vandhane med billeder af forskellige mærker og typer på godkendtevandhaner.dk. Der har været krav til vandhaner i Danmark siden 1972.
Kilde: Trafik- og Byggestyrelsen, Godkendtevandhaner.dk
/ritzau/FOKUS