Undgå snyd: Disse brands misbruges oftest

Er du i tvivl, om en e-mail fra en myndighed eller kendt virksomhed er ægte eller ej, så kontakt dem direkte, råder it-sikkerhedsfolk.

Offentliggjort Sidst opdateret

Vi kunne ikke fakturere dit medlemskab for den aktuelle måned. For at sikre at tjenesten ikke bliver afbrudt, skal du opdatere dine betalingsoplysninger”.

Sådan lyder en af de beskeder, som kriminelle har sendt ud under dække af at være et streamingfirma.

Streaminggiganten er blandt de virksomheder, som udnyttes allermest herhjemme til at fiske økonomiske oplysninger ud af intetanende danskere.

Det viser en analyse fra it-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender.

– Phishing er den hyppigste form for cyberangreb. Det er der, pengene er, advarer e-trusselsanalytiker Bogdan Botezatu fra Bitdefender.

Det foregår typisk ved, at kriminelle sender beskeder med påkrævede opdateringer, bekræftelse af brugeroplysninger eller manglende betalingsoplysninger i en e-mail.

Du opfordres til at sende oplysningerne via et link i bunden af beskeden, men i virkeligheden installerer du malware eller deler dine kontooplysninger med de kriminelle.

Lad tvivlen komme dig til gode

Så er du i tvivl, om beskeden er ægte eller ej, så klik aldrig på linket, understreger Bogdan Botezatu.

– Log selv ind på den officielle hjemmeside, og tjek der, om kortet for eksempel er udløbet. Du kan også ringe til den påståede afsender, råder han.

Det kan virke som en omvej, men er indsatsen værd, fastslår Bogdan Botezatu.

– Hvis hackerne kommer ind, er det allerede for sent.

Det er efterhånden designet så skarpt, at det er svært at skelne sandt fra falsk.

Følg huskereglerne

Men husk, at myndigheder og virksomheder som udgangspunkt aldrig sender beskeder med links, påkrævede opdateringer eller manglende betalingsoplysninger, pointerer Rådet for Digital Sikkerhed.

Selv hvis afsenderen bruger dit navn eller andre personlige oplysninger, kan det altså stadig være fup og fidus.

Det er nemlig nemt for svindlere at finde oplysninger frem om dig og udnytte din tillid til for eksempel myndigheder.

Ud over menneskelig software – det vil sige skepsis og sund fornuft – findes der sikkerhedssoftware, som danner et værn mod beskeder og links, som foregiver at være et troværdigt, kendt firma, men i virkeligheden er kriminelle forfalskninger.

– Sikkerhedsprogrammer har ofte phishingfiltre, som blokerer skadelige links, selv om de ser troværdige ud, siger formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, it-sikkerhedschef Henning Mortensen.

Powered by Labrador CMS