Undgå klam overraskelse på toilettet
Din bolig kan være kloakeret på forskellige måder, men det er særligt folk med fælleskloak, der er i risiko for at få vand ind i boligen
Når vejret virkelig viser tænder, og det står ned i stænger, så har du nok mest lyst til at søge ly inde i din trygge bolig.
Men faktisk kan vandet under eksempelvis et skybrud forfølge dig helt derind - og komme stigende op i dit eget toilet eller gulvafløb.
Og her er der altså ikke bare tale om rent postevand.
- Det er jo så en blanding af naboernes spilde- og regnvand, du får op i dit toilet, forklarer Henrik Lynghus, som er teknikumingeniør og rådgiver i blandt andet klimatilpasning og afløb i rådgivningsvirksomheden Lynghus Consult.
Din bolig kan være kloakeret på tre måder, og det er særligt én af dem, der kan give ballade i din toiletkumme.
Kan have fælleskloak
Du kan have fælleskloak, hvor spildevand og regnvand løber i samme ledning.
Det kan være et separatkloakeret område, eller det kan være et spildevandskloakeret område.
- Det sidste er faktisk det bedste. Så har du et afløb til dit toilet og køkken og så videre, men der kommer ikke regnvand til. Og så skal du ikke være bange for, at vandet løber baglæns op, for det er jo regnvandet, der skaber oversvømmelserne, forklarer Henrik Lynghus.
- De andre kloaksystemer bliver lynhurtigt overbelastet ved skybrud, og så får den med det lavest beliggende gulvafløb glæde af det. Det gælder særligt ved fælleskloak, siger han.
Nu ved du altså, hvem der særligt skal være bekymret for naboernes plumrede vand. Så er spørgsmålet bare, hvilken måde dit område er kloakeret på.
Fortrinsvist i ældre boliger
Fælleskloakering er ifølge Miljøstyrelsen fortrinsvis brugt i ældre kloakerede områder.
Separatsystemerne bruges derimod ofte i nyere kloakerede områder, mens spildevandssystemer fortrinsvis bruges i sommerhusområder og i det åbne land.
Henrik Lynghus har også et trick til at finde ud af, hvilket kloaksystem du har.
- Gå ud til vejen, og se efter kloakdæksler - de der ståldæksler, du kører over på vejen. Er der hele to ved siden af hinanden, er du separatkloakeret.
- Find et par stykker af de dæksler, og ligger der kun et ad gangen, er du fælles- eller spildevandskloakeret, forklarer han.
Tjek spildevandsplanen
Du kan også gå ind på kommunens eller forsyningsselskabets hjemmeside og finde spildevandsplanen for at tjekke, om området har fælleskloak, hvor du altså skal være særligt opmærksom.
Hvis dit hus ligger lavere end naboernes, så skal du måske overveje at få installeret højvandslukker på dine afløb.
- Så kan vandet ikke komme ind i huset gennem gulvafløb og op i toiletter, men bliver ude i kloakken, siger Henrik Lynghus.
Du kan få en indikation af, hvor højt din bolig ligger, ved at taste din adresse ind på siden dingeo.dk.