Undgå farlige situationer på vejen: Sådan fragter du farligt gods
Som privatperson skal du følge en række helt særlige forskrifter, når du transporterer farligt gods.
Det kan godt være, det kommer som en overraskelse, men ifølge Beredskabsstyrelsens vejledning , til vejtransport af farligt gods foretaget af privatpersoner fremgår det rent faktisk, at det ikke er tilladt at transportere lithiumbatterier, hvis de ikke er pakket i original emballage til detailsalg i butikker.
Lithumbatterier er blot et eksempel på det såkaldte farlige gods, der som udgangspunkt er tilladt for privatpersoner at transportere. Dog gælder der nogle helt specifikke krav til, hvordan og hvornår du som privat må flytte rundt på “farligt gods”. Disse krav kan du se udpenslet i galleriet her over artiklen.
Inden da kan du her blive lidt klogere på, hvad farligt gods egentlig dækker over.
Potentiel fare
Helt generelt dækker betegnelsen “farligt gods” ikke overraskende over produkter, der udgør en potentiel fare under transport på de danske veje. Det kan være ting som fyrværkeri, benzin, terpentin, saltsyre og gasflasker.
Det betyder også, at du skal tage helt særlige forholdsregler, når du netop har hentet en gasflaske til grillen. For, som Beredskabsstyrelsen skriver, “lever man ikke op til forudsætningerne for privatpersoners transport af farligt gods, er man omfattet af reglerne for erhvervsmæssig transport.”
De uddybende regler kan læses i paragrafferne 8 og 9 i bekendtgørelsen om vejtransport af farligt gods. Den kan du finde her.
Er ulykken ude?
Selv med forholdsregler og sikkerheden i orden kan der ske ulykker under transport af farligt gods.
Det kan for eksempel være oliespild eller brand, men hvad skal du gøre i en sådan situation? Og hvad må du gerne selv gøre? Det har Beredskabsstyrelsen også svar på.
Umiddelbart er svaret ikke så forfærdelig overraskende. Du skal nemlig som udgangspunkt kontakte alarmcentralen på telefonnummer 112, men det er dog ikke i alle tilfælde.
“Det er dog ikke nødvendigt at ringe til alarmcentralen, hvis der er tale om mindre spild eller udslip, der umiddelbart kan fjernes eller uskadeliggøres af de tilstedeværende personer“, skriver styrelsen.