Undgå at blive rippet på rejsen

Der kan vente en bøde på den anden side af ferien, hvis destinationen er et land uden for EU, og du ikke overholder toldreglerne

Offentliggjort Sidst opdateret

Feriesæsonen er skudt i gang, og mange sætter kursen mod udlandet.

Går turen til for eksempel Oslo eller De Schweiziske Alper, skal du dog være ekstra opmærksom, hvis du har planer om at tage på shopping.

For rejser du hjem fra et land uden for EU, er der grænser for, hvor store beløb du må købe for, uden at du skal betale told og moms.

Har ikke styr på reglerne

Hos Toldstyrelsen ser man dagligt rejsende, der ikke har fået styr på reglerne inden hjemkomsten. Det fortæller funktionsleder Mette Helmundt.

- Det, vi ser mest af, er rejsende, som har købt varer på ferien, der har en høj værdi. Og så ser vi, at rejsende kan have udfordringer med at huske det maksimale antal cigaretter, man må tage med hjem, siger hun.

Køber du varerne i land uden for EU, går beløbsgrænsen som hovedregel op til 3250 kroner, hvis du rejser med fly og skib.

Foregår shoppingturen i et land, der ikke er en del af EU, er beløbsgrænsen som hovedregel på 3250 kroner, hvis du rejser med fly og skib. Rejser du med tog, bus eller bil, er beløbet 2250 kroner. (Arkivfoto).
Foregår shoppingturen i et land, der ikke er en del af EU, er beløbsgrænsen som hovedregel på 3250 kroner, hvis du rejser med fly og skib. Rejser du med tog, bus eller bil, er beløbet 2250 kroner. (Arkivfoto).

Voldsom ekstra regning

Foregår hjemrejsen via tog, bus eller bil, er grænsen 2250 kroner.

De senere år har der været eksempler på sager, hvor rejsende har taget varer med hjem for op mod 60.000 kroner.

Her vil ekstraregningen for told og moms løbe op i godt 15.000 kroner.

Det forklarer chefkonsulent Henning Boye Hansen fra revisionsvirksomheden BDO.

- Så har man købt smykker eller et ur i udlandet i det niveau, er det en markant merpris, der kommer oveni, siger han.

Forbered dig hjemmefra

Vil du undgå at få en kedelig overraskelse, bør du ifølge chefkonsulenten forberede dig hjemmefra.

- Man skal læse op på reglerne, inden man tager på ferie, fastslår han.

Også Mette Helmundt fra Toldstyrelsen opfordrer til, at du sætter dig ind i sagerne.

I tolden skal du kunne vise kvitteringer for dine køb. Derfor skal du huske at gemme dem, så du kan dokumentere, hvad du har købt og betalt. (Arkivfoto).
I tolden skal du kunne vise kvitteringer for dine køb. Derfor skal du huske at gemme dem, så du kan dokumentere, hvad du har købt og betalt. (Arkivfoto).

Rejser du hjem med fly og har købt varer for mere end 3250 kroner, er det vigtigt, at du er opmærksom, inden du forlader lufthavnen.

Betragtet som smugling

Her skal du gå i det, der kaldes rød kanal og betale told og moms.

- Hvis du går igennem grøn kanal, er det det samme som at sige, at man ikke har noget at angive til tolden, siger Mette Helmundt.

- Men bliver du stoppet og har varer at angive, bliver det betragtet som at smugle. Og så får du en bøde oveni told og moms, der svarer til det beløb, du har unddraget. Taler vi om højt beskattede varer som for eksempel cigaretter og spiritus, bliver bøden fordoblet, lyder det videre.

Skal være til eget forbrug

I tolden skal du kunne vise kvitteringer for dine køb. Derfor skal du huske at gemme kvitteringerne, så du kan dokumentere, hvad du har købt og betalt.

Mængde- og beløbsgrænserne gælder ifølge Toldstyrelsen under den forudsætning, at varerne er til eget brug.

TOLDSTYRELSEN

Toldstyrelsen er en dansk styrelse, der er en del af Skatteforvaltningen under Skatteministeriet. Skatteministeriets koncern består af et departementet og ni specialiserede styrelser, hvoraf syv af disse indgår i Skatteforvaltningen, som afløste det tidligere SKAT.

Kilde: Wikipedia

Det betyder, at det kun er dig, medlemmer af din husstand eller dine private gæster, der bruger varerne.

Powered by Labrador CMS