Under corona gik svensk prinsesse nye veje

Sofia overraskede, da hun under pandemien aflastede de fastansatte på et hospital. Den 6. december fylder hun 40. I det nye år bliver hun mor for fjerde gang

Offentliggjort

Prinsesse Sofia: Fra kongelig til frontlinjearbejder

  • Prinsesse Sofia af Sverige, der fylder 40 år den 6. december, tog en utraditionel vej under coronakrisen ved at arbejde på Sophiahemmet i Stockholm. Dette hospital har historisk tætte bånd til det svenske kongehus.
  • Hun gennemførte et tredages online kursus for at støtte sundhedspersonalet og arbejdede sammen med tidligere SAS-ansatte, der var blevet ramt af pandemien. Hendes baggrund i en borgerlig familie kan have lettet overgangen til denne rolle.
  • Udover hendes engagement i sundhedssektoren, er prinsesse Sofia kendt for sit sociale arbejde, herunder grundlæggelsen af Project Playground, der hjælper udsatte børn i Sydafrika. Hun og prins Carl Philip venter deres fjerde barn i februar.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Prinsesser og prinser påtager sig normalt ikke et civilt job, da det kan komme i karambolage med deres forpligtelse til at være upartiske.

Men der er undtagelser, og en af dem er den svenske prinsesse Sofia, der fylder 40 år den 6. december.

Under coronakrisen i 2020 tog hun deltidsarbejde på Sophiahemmet i Stockholm. Det er på samme tid et sygehus og en uddannelsesinstitution, som gennem mange år har haft tætte bånd til det svenske kongehus.

Tre dage online kursus 

"Prinsesse Sofia er ikke kun Sofia, deres kongelige højhed, men arbejder nu også med os", skrev hospitalet på Instagram.

Inden havde prinsessen afsluttet et tredages online kursus, som var udviklet til nye medarbejdere, der skulle lette presset på det faste sundhedspersonale.

Blandt hendes medkursister var SAS-ansatte, der havde mistet jobbet på grund af pandemien.

Når prinsessen, der er gift med kong Carl Gustaf og dronning Silvias søn, prins Carl Philip, så ubesværet kunne påtage sig den utraditionelle rolle, kan det hænge sammen med, at hun er opvokset i en borgerlig svensk familie.

Prinsesse Sofia udførte som ung frivilligt arbejde i en række afrikanske lande. Interessen for udsatte børn og unge har hun taget med i arbejdet som prinsesse.

Uddannet Yoga-lærer 

Indtil hun mødte prinsen, som hun blev gift med i 2015, levede hun som mange andre svenske børn og unge. Hun gik i skole og tjente sine egne penge ved forskellige småjob.

Først i Älvdalen i Dalarna, hvor hun blev student fra Vansbro Uddannelsescenter. Når hun ikke var i skole, arbejdede hun i butik, på fabrik og som servitrice, skriver det svenske kongehus på hjemmesiden.

I længere ferier rejste hun til Sydafrika, Senegal og Ghana for at udføre frivilligt socialt arbejde.

I 2005 flyttede hun til New York for at blive udviklingsstudent ved Institute of English and Business. Mens hun var i USA, uddannede hun sig til yogalærer.

Efter hjemkomsten flyttede hun til Stockholm, hvor hun i en periode tog kurser i blandt andet global etik og FN's konvention om barnets rettigheder.

Kendt for at støtte mennesker 

Interessen for børn og unge har fulgt hende siden. Blandt andet har hun grundlagt organisationen Project Playground, der hjælper udsatte børn og unge i Cape Town i Sydafrika.

I det hele taget er hun og prins Philip kendt for at støtte mennesker i sårbare situationer. Han har gennem sin opvækst kæmpet med ordblindhed, og sammen har de stiftet en fond, som blandt andet arbejder for at øge respekten og forståelsen for andre i samme situation.

Deres første barn, prins Alexander, blev født i 2016, året efter kom prins Gabriel til verden, og i 2021 fulgte prins Julian.

I februar bliver parret forældre til deres fjerde barn.

Powered by Labrador CMS